Långkok i ugnen – lätt recept som du knappt behöver lyfta ett finger för

Fläskstek. Fläskkarré. Bogblad. Hel kotlett. Skinkstek. Ett stycke kött från gris brukar finns i 1-kilosbitar och större till facila priser.

Långkokt fläskkött, kok potatis med sås och smakrika smågurkor - kan livet vara bättre?

Långkokt fläskkött, kok potatis med sås och smakrika smågurkor – kan livet vara bättre?


Facilt pris innebär gärna att jag köper en extra och lägger i frysen till bistra tider.

Idag var en bister dag (här) och lika bistert var det att fläsksteken var -20 grader kall. Det tar tid att tina.

Låt oss slänga in den som den är! Inte som tjälknöl, på låg värme (här), utan på 200 grader direkt, som vanligt (här)

Tillagningstid: 4 timmar (baserat på 1 kg kött) varav 5 min arbetsinsats och resten väntan

Svårighet: 1

Kostnad: 5-8 kr per portion beroende på inköpspris (jag köpte min benfria fläskstek för 29 kr/kg. Svensk, givetvis,)

Ingredienser:
Svensk, hel, djupfryst, benfri fläskstek, ca 1 kg (tänk på att danskt kött ofta innehåller antibiotika – vi stödjer de svenska bönderna!), men det går lika bra att använda hel, benfri fläskkotlett, fläskkarré eller skinkstek.

Kryddning:
Salt
Vitpeppar
Rosmarin
Flytande honung

Serveras med potatis och cornicorns (små saltgurkor)

Tillvägagångssätt:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Ta fram ugnsfast form med lock
Medan ugnen blir varm:
3. Lägg skink-steken i formen och lägg på locket.
4. Krydda fläsksteken på ovansidan. Avsluta med att ringla rikligt med honung över köttet.
5. Vänta till ugnen är varm (viktigt!), ställ in formen i mitten av ugnen.
6. Efter en (till 1,5) timme, sänk till 150 grader.
7. Fläsksteken är klar efter 4 timmar, men kan utan problem stå ytterligare en timme. Under tiden i ugnen behöver den ingen arbetsinsats. Ta ut den och skär upp i delar, eller bryt barbariskt från köttstycket.

Köttet ser ofta svart och vidbränt ut på ovansidan, men lugn, det är bara en illusion. Det är honungen som reagerar så i värmen och mörknar allt kring sig.

Använd skyn direkt som en är eller gör sås med den som bas.

Klart!

Om större bit än 1 kg används – förläng tiden i ugnen.Det fel du kan göra är att ta ut den för tidigt.

Glöm inte att koka potatisen så att den är klar samtidigt. Glömmer du den står steken lugnt kvar i ugnen och väntar. Det drabbar bara dig och din gäster, så att ni får äta senare.

Skyn som bildats i ugnsformen kan serveras som den är eller användas som bas till sås:

1. Häll skyn i en kastrull. Dryga ut med vatten om du behöver mer sås.
2. Koka upp
3. Smaka av och tillsätt ev salt. Smaka av igen i så fall
4. Tillsätt rikligt med brun Maizena och rör om.
5. Utvärdera tjockleken 60 sekunders kokning. Upprepa från punkt 4 till den blir nog tjock.

Servera!

Allergi?
Glutenfri
Laktosfri
Mjölkfri
Mjölkproteinfri
Ärtproteinfri
Äggfri
Fiskfri

Fler enkla recept hittar du här på Receptsidan

Tips! Fungerar även bra om även med planering och framförhållning. Går utmärkt att äta dagen efter. Gör den dagen innan midsommar, tag med. Perfekt som snacks till ölen. Eller istället för revbenen som tant Agda glömde hemma.

Annonser

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s