Fukt, fusk och ansvar – del 7 – delar av väggen saknas och gjuts igen

Takvatten, ytvatten, allt sluttar och rinner mot och in i husets källare. Nja, inte riktigt allt, för dräneringen från tillbyggnaden på huset slutade tvärt med en skarp uppförsbacke… (här).

Det började bli så mycket att det var dags att koppla in advokat (förra inlägget) och i väntan på juridikens process, så gräver vi kring garaget. Det står nämligen invid huset och dessa takvatten och dränering hänger ihop med husets. Dessutom är det lite fuktigt i garaget med…

Garagets långsida som även står på gränsen till grannen

Garagets långsida som även står på gränsen till grannen. Här syns rester efter gamla murstenar som urgröpningar i väggen.

Garaget ligger i en souterräng, med bakre kortändan under mark. Bortre långsidan, den som står på gränsen till grannens tomt, har legat i en slänt när det byggdes, men idag står grannens carport där. När vi undersökte denna sida fann vi att stenmuren, som skiljer tomterna åt, tidigare har gått längre och att man byggt vårt garage delvis på den.

Därefter har grannen schaktat bort slänt och mur för att bygga carport på plan mark. Och därmed försvann delar av vårt garages vägg. Tja, inte helt, men tillräckligt för att det ska kännas si så där och definitivt inte vara fuktsäkrat.

Gjutning av garagets långsida

Gjutning av garagets långsida

Vi talade snällt med grannen och fick tillstånd att gräva upp längs långsidan på garaget. Här fanns ingen dränering (den hade ju i så fall legat under stenmuren när garaget en gång byggdes) och vi kom snabbt ned under plattan.

Här gjöt vi på, så att de som saknades av väggen ersattes med en ”fet” betong, som stoppar fukt utifrån. En liten sluttande vägg sedan avser att leda bort ev. vatten som kommer mot garaget.

Här har vi kastat på den fetare betongen, som nu ska förena sig med den gamla och bilda en fuktspärr

Här har vi kastat på den fetare betongen, som nu ska förena sig med den gamla och bilda en fuktspärr

Vi fortsätter sedan till kortsidan, som ligger gömd bakom jordmassorna som utgör tomten, med buskar, gräs och en stubbe… fortsättning följer här

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tips i vardagen och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s