Fusk, fukt och ansvar – del 9a – grannar och säljare

I tidigare inlägg (här) har jag visat på konsekvenserna av att lägga golv i källaren. Det ledde till den ena upptäckten efter den andra, så som vatten som kommer in, frånvarande dränering, tveksamma konstruktioner och det som snabbt skulle bli ett trevligt litet extra rum, blev istället en byggarbetsplats, som snarast kan liknas vid en krigszon.

Men hallå, så var det ju inte tänkt! Vi köpte ju detta hus just för att det bara skulle var att lägga på nya tapeter, flytta in och bo! Och alldelens oavsett vad den juridiska processen (här) leder till – förra ägarna hävdade ju att de hade dränerat om, vilket står utom all rimlig tvivel att det är ljug – så står vi här med konsekvensen av det.

Du kanske minns tillbyggnaden, vars fundament lämnar lite att önska (här), den tillkom under förra ägarnas tid. Vi ställde frågan, vilken firma som gjort detta. Då får vi dels höra att karln i huset gått och dött, blott 50+ gammal. Och änkan hon visste ingenting. Ett mönster som går igen ända sedan mäklartiden och försäljningen. Hon visste ingenting om någonting. Frågan är om hon inte visste att det hela var ett vågspel och försökte och försöker förneka sig ur det. Stoppa huvudet i sanden och hoppas på det bästa.

Vi har talat lite med grannarna och det gav oss en liten annan bild av henne. Dels var kakel och klinkers-arbetet inne hennes verk. Dels byggdes huset ut av mannen i huset och dennes bror. Det kan knappast ha varit okänt för henne.

Så har vi grannarna. Och grannarnas barn med respektive. I söndags, några minuter innan starten av Österrikes GP i Formel 1 (här) ringde det på dörren. En man som jag känner igen som måg till dottern i grannhuset bredvid vårt garage stod utanför, vi kan kalla det grannhuset för Tranan 8, eftersom det är beteckningen. Jag har talat med honom förut och han har då verkat normal, kanske till och med sympatisk.

Tranan 8 har ett komplicerat personbestånd. Bor där gör en äldre herre som är mycket trevlig och så pass senil att han tvingas erkänna det. Äger huset säger han, gör hans dotter, som bor i Jugoslavien. Själv tänker han bara bo där några år till för hundens skull. En underbar tax, som han är hundvakt åt på dagarna, det åt sin dotters före detta man. Och det en trevlig man.

Sista och vattenavvisande betonglagret på garageväggen mot Tranan 8. Se längst in, där har det runnit vatten från grannens tak på väggen, så behovet fanns uppenbart

Sista och vattenavvisande betonglagret på garageväggen mot Tranan 8. Se längst in, där har det runnit vatten från grannens tak på väggen, så behovet fanns uppenbart

Så har vi då denne man som presenterar sig som dotterns nuvarande man. Och som vid detta samtal uppenbart avser att lägga beslag på Tranan 8. Hans första bekymmer var att han tyckte att vi gjöt in stolparna till carporten (bedöm själv här), ty den tänkte han riva för att bygga garage. Han ville att jag skulle komma med och titta, men jag förklarade att det fick vänta till efter loppet. Även om den ”bara skulle ta 5 minuter”.

Då gav han sig på nästa ämne, ett par långstegar, som min granne i Tranan 8 under en månads tid hävdade var mina och bad att jag skulle ta hem. De låg då vid hans hus. Han menade att de hörde till vårt hus. Jag ifrågasatte men han insisterade, så jag hämtade dem. Det är över ett halvår sedan nu. Men denne måg gjorde nu anspråk på dessa. Jag berättade hur det var, men han hänvisade till sin svärfaders senilitet och krävde att jag bar tillbaka stegarna.

Så har vi grannen på baksidan, i Tranan 4. Damen är 93 år och bor ensam i huset. Redan för ett år sedan träffade vi på hennes son, som var ute på tomten. Vi frågade då om ett fallfärdigt staket på gränsen mellan våra tomter. Han visste inte om det var vårt eller deras, men trodde inte att hans mor skulle ha något emot om vi tog bort det. Vi ville bygga ett nytt, fint staket nämligen.

Ett fint träd för länge sedan, som inte omhändertagit, blev till sly med monsterstubbe som omslöt staket och fundament

Ett fint träd för länge sedan, som inte omhändertagit, blev till sly med monsterstubbe som omslöt staket och fundament. Tranan 4 finns bortom staketet.

I samband med borttagningen av en stubbe med gigantisk rot (en annan än den i detta inlägg), som bland annat växt sig runt och under ett av stolpfundamenten till staketet, så rök följdaktligen en även bit av staketet. För det åkte vår hantverkare och tillika grävare på en avhyvling utan dess lika, av samme son. Det skulle minsann inte vara si och det skulle göras så och det ena med det andra. Det var ganska uppenbart att han själv fått en avhyvling av sin mor.

Sonen, som även han var ute efter att ärva, liksom de i Tranan 8, förklarade även att han avsåg att lägga en 7-meters katamaran i det gamla uthuset som står precis på gränsen. Där skulle han hålla till och plasta och reparera. För mig är det en gåta varför han berättade det och lika stor gåta hur han ska får dit båten och in den i det rucklet. Nåja.

Så vi gick för att besöka vår 93-årige granne i Tranan 4. Vilket skulle visa sig vara en krutgumma och ingen rar liten dam. Även om hon inte kunde svara på den raka frågan vems staketet var, inte ens göra anspråk på det, så ”hade vi bara till att återställa det på momangen och försök inte med mig”, för hon ville inte ha folk springande mellan tomterna och annars fanns det ju polisen också. Staketet hade minsann alltid funnits där.

Det var ord och inga visor.

Vi gick hem, kontaktade lantmäteriet för att få en exakt karta på var gränserna går. Av fem gränsrör har vi bara kunnat finna två. Lantmäteriet hade inte denna utan den fanns i kommunarkivet. Men kommunen var både trevlig och snabb och dagen efter hade jag kartan i pdf på min dator. Vi vill ju inte riskera att plantera vårt staket på grannens sida.

Hela denna process är en tidstjuv och en mental börda, fortsättning följer här

Här började inläggsserien

 

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tips i vardagen och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s