Rolling Stones on fire – live Stockholm 2014

Först och främst – hur kan man bygga två nya arenor i samma stad samtidigt? Och kalla dem för namn som inte säger någonting om dem. Namn som inte sällan byts i och med att nya pengar kommer in. Hur ska vanligt, utsocknes folk fixa det? Jag åkte alltså till Friends Arena först, och sedan till Tele2 Arena. Det gick ju bra det med.

Jag har sett The Rolling Stones live tidigare, och bara skrattat åt alla journalister som bestämt trott att det skulle vara Stones sista turné. Så har det ju låtit sedan 70-talet.

Men den inför den här gången kändes det overkligt, som om jag var defensivt inställd på att konserten skulle bli inställd. Mick Jagger och Keith Richards är båda 70 år, fyller 71 i år. Charlie är ännu äldre och har överlevt en strupcancer. Och illvilliga rykten har gjort gällande att Keiths gitarr knappt är inkopplad på konserterna längre.

Jag tror ändå inte att det var dessa farhågor som låg till grund för mitt slutbetyg på konserten – full pott och alldeles magnifikt. Leta fel om du vill, men jag tillät mig att bara njuta av dem.

Med mig hade jag denna gång ett sällskap som aldrig (!) hört Stones eller visste vilka det var. Och med en inställning att jag mer eller mindre släpat med henne. Ståplats till råga på allt. En opera hade väl varit trevligare.

Men Stones charmade henne med och det dröjde inte förrän det spontana leendet spred sig i ansiktet och vi dansade snart med hela publikhavet som lydde Micks minsta kommando, händerna i vädret, sjung med och ”everybody say ‘aoh’”. Otroligt vad han kan driva vuxna människor till att göra.

JJ Flash öppnade med en brakstart och röjde allt eventuellt tvivel på att Stones börjar tackla av. Sedan var kanske Keith något stelare än han var för 20 år sedan, men Mick tycks vara evigt ung och ha obegränsat med energi.

Mick hade många svenska fraser att avfyra, bland annat berättade han, på svenska, att detta var deras 26:e konsert i Sverige, och att de spelat i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund.

Det var inget snack om att Keith spelade på riktigt. Och han var i god form. Än bättre blev det några låtar in, i och med Out of Control, där Mick först dansade intill Keith, till hans gitarr under gitarrsolot, och sedan spelade de två mot varandra, längst fram på scenkanten, gitarr mot munspel. Fantastiskt att se de båda i sådant nära samarbete, mitt framför näsan på en själv.

Det här tände Keith, som verkligen kom igång och började le och ha fantastiskt kul. Och låten efter var Honky Tonk Women. Tänk dig den med Keith i högform, spelandes utan plektrum. Han slängde några ord till Ronnie Wood och tog sedan själv han om bridgen med gitarrmelodin där. Det är sällsynt numera!

Strax var det dags för nästa höjdpunkt, när Mick släppte fram Keith till mikrofonen – Keith och Ronnie med varsin akustisk gitarr och Keith sjöng ”You got the silver” som bara han kan.

Midnight rambler, med en glad Keith, en laddad Charlie, en vilt rockande Ronnie, en pigg och lekfull Mick. Och en Mick till, i form av ex-Stone Mick Taylor. Mick Taylor var i mina ögon aldrig någon som passade riktigt in i Stones, men en duktigt gitarrgnidare det var och är han. Midnight Rambler live med Stones på bästa humör, det är rock med kraftig ton av blues på absolut bästa vis.

Någonstans mitt i denna orgie av rock, kom jag till en insikt. Jag har ibland funderat över varför jag nästan alltid väljer att lyssna på olika live-upptagningar med Stones, och ytterst sällan på originalinspelningarna numera. Plötsligt stod det klart, det handlar förstås om att så långt det är möjligt framkalla minnet av och återuppleva dessa stunder!

20140703-073429-27269373.jpg
Törs vi hoppas på ännu en turné om några år? Med tanke på formen och glädjen de uppvisade denna kväll gör jag det!

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tankar och ord och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s