Fusk, fukt och ansvar – del 9b – den mentala biten

Direkt fortsättning från ”grannar och säljare” (här)

Hela denna process är en tidstjuv och en mental börda.

Vissa dagar önskar vi att vi aldrig hittat felen och lugnt levt vidare. Fast det är förstås en bubbla, en skyddsmekanism. Fukten, mögel och ett hus som sätter sig kommer för eller senare att pocka på uppmärksamheten. Och nu kan vi önska bäst vi vill, eftersom vi tagit första stegen. Att sluta nu är otänkbart. Huset är mer eller mindre osäljbart.

Regn och åter regn visar på behovet av dränering

Regn och åter regn visar på behovet av dränering

Då kommer vi just in på alternativen.

  • Ge upp, flytta och ta den ekonomiska konsekvensen. Inget höjdaralternativ.
  • Köpa ett till hus, göra klart detta och sälja. Ekonomiskt tungt.
  • Riva befintligt och bygga nytt. Tomten är ändå centralt belägen.

Men så kom en blixtrande tanke. Vad händer om vi gör ett mellanting av alla dessa?!

Nämligen att stycka av tomten och bygga ett nytt hus på den andra halvan. Då kan vi lugnt bo här medan nya huset byggs. Sedan kan vi flytta över till det och sälja detta. Men får man det.

Jag kastade mig över byggnadsnämnden och lantmäteriet, som lämpligt nog sitter vägg i vägg i Eskilstuna.

Först vill jag tillstå att människorna här i Eskilstuna, inkluderat de på dessa instanser, är trevliga. De är vänliga, tillmötesgående och försöker efter förmåga. Möjligen att det är den sista biten det kan fallera lite på…

Jag pratade med lantmäteriet. Jovisst, de kan dela av tomten, men kommunen måste godkänna styckningen först.

Till kommunens byggnadsnämnd. Fick ett formulär som jag skulle fylla i. Jag förklarade vad jag ville göra och fyllde i på plats, samtidigt som jag försökte stämma av med henne, så att det skulle bli rätt. ”Det behöver inte fyllas i” eller ”De kan du göra som du själv vill” var dock hennes standardsvar på mina raka frågor om blankettens ifyllnad. Håhå, jaja. Men så tillade hon, att även lantmäteriet kan ha synpunkter på detta.

Tillbaka till lantmäteriet. Jodå, visst hade kommunen rätt i det. Och då var det upp till när detaljplanen var lagd. För nyare områden var det inget problem, då kunde man stycka bäst man ville, så länge som de nya tomterna inte blev för små.

Men vårt område var upprättat 1928, enligt honom, och så gamla detaljskisser så är tomterna fast bestämda och får inte ändras. Vår enda möjlighet är om vår tomt inte var fastställd då. Han klickade på en länk, som inte funkade – han fick inte upp detaljskissen – utan jag fick ett aktnummer, som slutade på 402C, att hämta från kommunens arkiv.

Tillbaka till kommunens byggnadsnämnd och näste tjänsteman. En man som sade sig aldrig ha sett ett sådant aktnummer. Men efter en del klickande på datorn, så fick han fram en karta över Eskilstuna, med olika områden markerade, och alla dessa hade nummer i samma format som det vi fått från lantmäteriet.

Dock var vårt område upprättat 1922 redan, enligt denna karta, och numret slutade på 199X. 402C fanns inte alls. Men väl högre nummer. Någon logik i numreringen gick inte att skönja. Jag frågade om vi kunde hämta karta nu och jag förvånades när detta var möjligt.

Efter lite letande bland papperskartor, fann vi den eftersökta. Och en strimma av hopp skapade lite hjärtklappning – på den gamla detaljkartan fanns inte vår tomt med, det var då bara en sluttning!

En kopia på denna och över till lantmäteriet igen, men då hade de flexat ut för dagen. Sommar. Fredag…

Så detta får fortsätta kommande vecka helt enkelt, vilket gav oss hela helgen att drömma, fantisera och planera. Vad skulle du ha byggt? Ett noll-energihus? Ett drömhus? Ett färdigt modulhus? Ett torn? Kommentera och föreslå gärna nedan!

Fortsättning följer här

Här började inläggsserien

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tips i vardagen och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fusk, fukt och ansvar – del 9b – den mentala biten

  1. Kalle skriver:

    Att bygga ett nollenergihus, eller bättre, ett plusenergihus är absolut en dröm. Konstigt att huskonceptlevarntörer och småhustillverkare inte riktigt vässat erbjudandena ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s