Fuktigt och överraskningar till kvalet till Englands 50:e GP i Formel 1

Halvvägs in i F1-säsongen 2014 och Englands Grand Prix på Silverstone är det 50:e i ordningen. Kvalet till detta lopp kördes i de mest knepiga förhållanden som tänkas kan. Fuktigt, med lätt regn och kom och gick, på vissa delar av banan.

Första skrällen kom redan i Q1 – den första delen av kvalet där alla bilar kör – där båda Ferraribilarna och båda Williamsbilarna fick se sig utslagna och därmed få startpositionerna 17-18-19-20! Marussia var ledigt vidare. Så kan det gå när man väntar för länge med att göra sina försök. Banan blev helt enkelt blötare i slutet och därmed långsammare.

Men redan under Q2 slutade det regna och även om Q2 inleddes på intermediate-däck, så blev det slicks även där och bjöd inte på några större överraskningar, även om Ricciardo var farligt när att missa avancemang i slutsekunderna.

Trots allt var det Q1 som var det mest spännande. Nio av de tio förarna var ute och skavde på och det var Hamilton som var klart snabbast, två tiondelar för Rosberg i den andra Mercedesen och sekunden snabbare än resten. Vettel väntade i garaget.

Så kom slutminuterna, Vettel gick ut på option-slicks och följdes av båda Mercedespojkarna, Hülkenberg och McLaren-bilarna. Perez, Kvyat, Vergne och Ricciardo klev ur bilarna och var nöjda med sina tider, som placerade dem högt upp på listan. Dessutom började det regna, nu i början av banan. Vettel halkade runt, liksom de andra, och vid första mellantiden var han 1,3 sekunder efter Hamiltons bästa tid – en evighet.

Hamilton förbättrade sig förstås inte heller i början av varvet och gjorde då det fatala misstaget att tro att hans pole var säker. Han avbröt försöket. Men någonting hade hänt med banan i sista sektorn och plötsligt gick det att åka blixtsnabbt där. Vettel korsade mållinjen med den snabbaste tiden dittills och blev så slagen av Rosberg enbart. Rosberg som därmed tog pole position. Hamiltons missräkning såg honom så långt ned som sexa.

Lite regn och lite upptorkande även i morgondagens race? Jatack!

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Bil och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s