Biff med grönsaker i sojasås – asiatiskt recept

Biff med grönsaker, serverat med svenskt matkorn

Biff med grönsaker, serverat med svenskt matkorn

När man går på något kinahak med buffé finns ofta många goda varianter på biff med grönsaker. Ska det vara så märkvärdigt att göra själv? Självklart inte. Här är ett enkelt recept.

Tidsåtgång: 30 min (45 min om du är ovan att skära)

Svårighetsgrad: 3

Priset
Med dagens priser på nötkött men billiga sommargrönsaker landar vi på 15 kr/portion

Ingredienser  för 4-5 portioner

  • 600 g nötkött (just nu är kokött inne i en dyr period, jag fann något styckaren kallade för grytbit, fast den var hel, men utan mycket fett, senor eller ben, för 69 kr/kg, det var det billigaste nötköttet)
  • 1 stor gul lök
  • 1 aubergine (alt. squash)
  • 2 stora tomater
  • 3 vita paprikor (färgen väljs efter pris och behag, just dessa var billiga idag)

Rapsolja att steka i

Kryddor:

  • salt
  • socker
  • vitpeppar
  • svartpeppar
  • soja

Till detta kokas och serveras med fördel matkorn, ris eller risnudlar.

Köttet är en "grytbit" enligt affären. En ganska seg bit, men fri från senor, fett och ben. Den skärs i tunna strimlor

Köttet är en ”grytbit” enligt affären. En ganska seg bit, men fri från senor, fett och ben. Den skärs i tunna strimlor

Tillredning:
(om möjligt, ta fram ingredienserna i förväg, så de är rumstempererade)

1a. Ställ en stor stekpanna på plattan, med rapsolja i och hetta upp den rejält. En kall stekpanna gör att vätska kommer ut från kött och grönsaker och det blir kokt istället för stekt. Och det gör en stor skillnad på slutresultatet.
1b. Koka korn/ris (väljer du nudlar kan du slå på den vid steg 3)

Till höger ligger det stekta köttet, medan löken steks i pannan

Till höger ligger det stekta köttet, medan löken steks i pannan

2a. Skär köttet tunt och långsmalt (ca 2″ x 1/2″ och halvcentimeter tjocka strimlor – det här är jobbigt innan man blir van att skära, men practice makes perfect, se bild). När 1/2 är skuret, börja steka enligt 2b
2b. Stek köttet i 2 omgångar, på hög värme, kort och snabbt. Vänd en gång. Detta tar bara några minuter per omgång.
2c. Tag ur det stekta köttet och lägg på en tallrik. Krydda med salt, socker och peppar
2d. Fyll på med rapsolja och låt temperaturen stiga i stekpannan innan du lägger i nästa omgång kött.

Upprepa tills färdigstekt, men fortsätt parallellt på punkt 3a

Squash, skärs och tärnas

Squash, skärs och tärnas

3a. Skär grönsakerna, börja steka dem vartefter som de blir skurna:
löken, till halvringar
auberginen, i skivor, som sedan skärs till tärningar
tomaterna, i skivor, som sedan skärs till tärningar
paprikan, ta ur kärnhuset ur paprikan och strimla den ungefär som köttet

Kött, lök, squash tillsammans tillförs så tomaterna

Kött, lök, squash tillsammans tillförs så tomaterna

3b. När köttet är stekt, tag ur det och fortsätt med het stekpanna med olja i. Stek grönsakerna i ordningen enligt:
– lök
– lök+aubergine
– lök+aubergine+ kött+tomat
Stek några minuter. Vänd. Stek några minuter till på hög värme. Tillsätt nästa grönsak. Upprepa.

Soja och vatten tillsätts

Soja och vatten tillsätts

4a. Krydda grönsakerna i stekpannan, med salt, peppar, ca 3 msk soja och 5 dl vatten.
4b. Sänk värmen. Rör om. Låt puttra. Smaka av. Krydda mer efter behov.

Tre vita paprikor läggs i stekpannan kort från slutet

Tre vita paprikor läggs i stekpannan kort från slutet

4c. Tillsätt paprikan.

Klart!

Allergi:
Glutenfri – ja
utan ägg – ja
utan mjölk – ja
laktosfri – ja
utan fisk – ja
utan soja – nej

Fler enkla recept på receptsidan

Annonser

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s