F1-frustration kommer att leda till stora förarbyten

F1-världen innehåller idag tre mycket frustrerade världsmästare.
En förare som blir frustrerad tappar lätt motivation och fokus.
Då spelar det föga roll hur många världsmästartitlar man har på hyllan.

Nej, inte Kimi Räikkönen. Han har en uttalad tro på Ferrari och deras tekniske chef James Allen. Fjärdeplatsen på Spa i helgen var förstås uppmuntrande men än viktigare är att Kimi känner att det går i rätt riktning.

Värre är det för Alonso, som inte kommer att ta en VM-titel med Ferrari i år heller, femte försöket. Hans sista förhoppning och mod stod till årets nya regler, vilket inte föll väl ut. Alonso är frustrerad och även om stallchefen Mattiacci nyligen sade att man kommer att behålla Kimi och Alonso för 2015 så vet vi av erfarenhet att det betyder mycket lite. Ibland.

Än mer illa är det för Lewis Hamilton. Hamilton, som tänkt sig köra skjortan av Rosberg och åtnjuta stallets fulla stöd, tvingas möta en jämstark motståndare i en identisk bil med likadana förutsättningar. Hamiltons inställning och brist på motivation såg vi på Spa, där han bad stallet öppet om att få bryta. Ingen som ger upp innan målflaggan har fallit blir världsmästare på nytt. Allt kan hända i F1. Säkerhetsbil. Regn. Krasch. Inte minst på Spa. Det vet Lewis men hans bristande motivation fick honom att låta bli att tro, hoppas och kämpa.

Eftersom Mercedes nyss förlängt kontraktet med Rosberg blir det Hamilton som lämnar Mercedes.

Till sist har vi Sebastian Vettel. Regerande världsmästare. Som inte vunnit en enda gång i år, samtidigt som nye stallkamraten Ricciardo vunnit tre lopp, nu senast på Spa dessutom. Trots att Vettel kvalade bättre än Ricciardo. Det skapar tvivel hos Vettel.

Vidare är Vettel gammal hos Red Bull. Red Bull har en utpräglad ungdomlig image, vilket även genomsyrar deras F1-stall. Inte så att Vettel är mossig, men han är inget nytt och spännande längre. Lägg sedan till allt fler röster som menar att han behöver visa sig värdig F1-historien genom att vinna med något annat stall också. Givetvis känner Vettel av allt detta.

Nästa incitament som tyder på att Vettel är på väg bort är den tidiga utnämningen av Max Verstappen till ny förare för Toro Rosso nästa år, istället för Verne. Men, den platsen skulle ju Carlos Sainz Jr ha!? Det kanske han ska också, Sainz Jr kanske tar Kvyats plats medan Kvyat går till Red Bull. Eller så får Verne Vettels stol.

Tre frustrerade F1-mästare som behöver nya utmaningar alltså.

Så, vilka möjligheter har de?
Förare av den kalibern har alltid möjligheter.
Den mest attraktiva och lockande just nu är kanske McLaren-Honda.

Kombinationen har gott rykte sedan sin dominans på slutet av 80-talet med Prost/Senna. Honda är en duktig motorbyggare som inte bara kommer att för att deltaga. De kommer för att vinna. Och det har lång F1-erfarenhet.

Och för att vinna behöver man toppförare. Inte Jenson Button. Vilket både stallchefen Ron Dennis och Boullier sagt så rent ut som det går. Frågan är snarare om man ens behåller Kevin Magnussen. Har man tålamodet? Inte om man kan lägga beslag på två av dessa frustrerade förare.

Ron Dennis har allt jämt ett gott öga till ”sin” Lewis Hamilton. Lägg en slant på honom till McLaren-Honda. Det ger i princip näste man automatiskt.
Vettel.
Kombinera Alonso/Hamilton hos McLaren igen? Minns 2007… – nja.
Lägg sedan till att den F1-allsmäktige Bernie Ecclestone tycks vilja styra Vettel till McLaren-Honda så är saken klar.

Betyder det att Alonso går till Mercedes?
Nej, det platsen tar Valteri Bottas.

Bottas har tagit ett antal podium på sistone, han är ung och uppåtgående, han kör med Mercedesmotor i ryggen redan nu och inte minst – hans manager är tillika stallchef för Mercedes, Toto Wolff.

Det betyder att Alonso blir kvar i Ferrari 2015 och det innebär att förare som Romain Grosjean och Nico Hulkenberg som väntar på och kanske skulle vara värda bättre styrningar, får fortsätta vänta.

Mer F1-inlägg här

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Bil och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s