Asiatisk Kycklingklubba – icke vegetariskt men likväl gott recept

Kycklingklubbor! Inte sällan föremål för klubberbjudanden och extrapriser. Fast det är rätt billig mat redan från start. Vad kan vi göra för gott av det?

Här marinerar vi kycklingen på asiatiskt vis och ugnssteker den sedan.

Asiatiskt marineraad kyckling med syrlig sallad severad med matkorn och ris

Asiatiskt marineraad kyckling med syrlig sallad severad med matkorn och ris

Detta recept på icke-vegetariska men asiatiska kycklingklubbor.

Tillagningstid: 45 minuter varav 15 min arbetsinsats (har man gott om tid får kycklingen gärna stå i marinaden en god stund, men har man bråttom blir det ugnen direkt för den)

Två sorters soja och fisksås

Två sorters soja och fisksås

Svårighet: 3

Antal portioner: 4-6

Kostnad: 10-12 kr per portion beroende på inköpspris

Ingredienser:
Kycklingklubba, ca 2 kg (svensk, givetvis, ingen antibiotikagödd dansk fågel)

Kryddning/Marinad:
1/2 gul lök (finhackat)
2 st citrongräs (finhackat)

Finhackad chili

Finhackad chili

1 vrålstark chili (jag tog en liten, röd, men en större grön fungerar bra det med – vågar du blanda?) (finhackat)
2 msk salt
2 msk socker
2 msk glutamat/MSG
2 msk flytande honung
2 msk soja
2 msk fisksås (kan uteslutas, men bör ingå – annars hade det uteslutit från detta recept)
2 msk rapsolja

Detta serveras med svenskt korn, men vill du ha det mer asiatiskt är väl ris det rätta valet. Båda funkar förstås.

Kycklingklubborna delas och köttet snittas för att kryddorna ska tränga in

Kycklingklubborna delas och köttet snittas för att kryddorna ska tränga in

Tillvägagångssätt:
1a. Tag fram ugnsfast form, till dessa två kilo använder jag både formen och dess lock som underdelar och täcker med alu-folie.
1b. Dela kycklingklubborna i ben och lår. Skär snitt i köttet så kryddorna kan tränga in bättre. Lägg detta i en av formarna för kommande marinering
1c. Sätt på ugnen, 225 grader

Finhackad lök

Finhackad lök

2. Gör marinaden:
2a. Finskär löken, lägg den på kycklingen
2b. Finskär citrongräset, lägg den på kycklingen
2c. Finskär chilin, lägg den på kycklingen
2d. Tillsätt 2 msk salt
2e. Tillsätt 2 msk glutamat (MSG)
2f. Tillsätt 2 msk socker
2g. Ringla 2 msk flytande honung över kycklingen

Citrongräs strös på

Citrongräs strös på

2h. Ringla 2 msk soja över kycklingen
2i. Ringla 2 msk fisksås över kycklingen
2j. Blanda kyckling och kryddor och massera in kryddorna

Med fördel kan kycklingen stå i marinaden allt från 20 minuter till över natten (då i kylskåp), men går ändå bra att direkt köra in i ugnen, 225 grader.

Marinadens ingredienser på kycklingen, bara att blanda om och knåda in

Marinadens ingredienser på kycklingen, bara att blanda om och knåda in

 

3. Sätt in kycklingen i ugnen, 225 grader
4. Koka matkornet (alt. ris)
5. Gör sallad (förslagsvis asiatisk sallad, här)

Väntetid.
Drick en öl,
se på nyheterna
krama din kvinna
byt olja på bilen (här)

6. Efter 30 minuter i ugnen är kycklingen klar, men kan utan problem stå länge på eftervärmen.

 

Kyckling under marinering. Täck med folie innan ugn

Kyckling under marinering. Täck med folie innan ugn

Klart!

Servera!

Allergi?
Glutenfri
Laktosfri
Mjölkfri
Mjölkproteinfri
Äggfri
Fiskfri (nej, men du kan välja bort fisksåsen)
Innehåller soja

Fler enkla och tydliga recept finner du här

Svenskt korn funkar fint till asiatisk mat

Svenskt korn funkar fint till asiatisk mat. Klart på 10 min.

Annonser

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s