Att gräva för omdränering kring ett hus skapar avtryck på stora delar av tomten.
Vi passade därför på att låta tomten bli lite öppnare, lite planare och lite trivsammare.
Basen i detta kretsar i en plan yta kring pooldäcket och för att få till det på nedsidan på en annars sluttande tomt, byggdes en mur.
En mur som med färdiga block bara staplas och håller fast sig själv med ”hakar” baktill.
Dessutom är blocken ihåliga och fylls med grus, för stabilitet. Upp till halvannan meter ska detta hålla med jordmassor innanför.
Grus läggs runt stugan och friggeboden, för att göra underhållet enkelt. Minskad växtlighet intill byggnaderna är bra för byggnaderna och gräs skulle även ha svårt att växla frodig på så pass skuggiga platser.
Härnäst väntar vi på färdigt gräs, som bara rullas ut och förvandlar den höstbruna gården till en grön yta.
Föregående inlägg här
Inga markarmeringsnät innanför muren? Då kommer den ju att tippa utåt inom inte allt för avlägsen tiden. Vi har byggt med samma murelement runt altanen och i trädgården, men haft markarmeringsnät för att stabilisera så den inte tippar utåt.
Vi får väl se ;)
Jag har ju proffs som gör detta, med någon form av ansvar och garanti.
Byggstenarna har hakar på insidan som ska hålla ihop muren, upp till den höjd vi har. Som sagt, vi får se!
Ansvar i byggbranschen…. mmmh. Jag hade råd från murbyggare van att bygga vertikala murar i Norge, så från andra varvet körde vi med markarmeringsnät och stenkross på insidan, merkostnaden var så liten på de.
Det ser ut som St Eriks Brilliant-murar. Fast vi lade lock av Benders på en av murarna, för deras lock var mycket bättre kvalitet på.
Sant. Både om ansvar, kostnad och murmaterial!
Som regel kan man bygga upp till 80 cm utan nät. Så länge man följer tillverkarens rekommendation gäller också garantin utifall något skulle hända. En riktigt seriös entreprenör tar kontinuerligt kort under arbetets gång och ger fastighetsägaren kopior på dessa när arbetet är avslutat.
Hur som helst så blev det jäkligt snyggt.