Inför Rysslands första GP i Formel 1

Sport förenar och förbrödrar, brukar det kunna heta.
Undrar om Ukraina känner så när Formel 1 för första gången anländer till Ryssland.

Banan är en platt historia som ligger runt, i och genom OS-området i Sochi. Sochi Autodrom är visst namnet på den.
Den har begåvats med en riktig Kurva Grande (som annars tillhör Monza), en fullgassväng som aldrig tycks ta slut, få givna omkörningsmöjligheter, murar som på Valencias stadsbanan (som sällan bjöd på spännande race) och en mycket slät asfalt, som gör att även Pirellis ”soft” håller hur länge som helst. Allt annat än ett depåstopp under dagens lopp är högst osannolikt.

Men det är fint väder, Putin själv är på plats och förevisas av F1-världens högste tupp Bernie Ecclestone. Putin lär även ha krävs disciplin då Rysslands nationalsång inför loppet ska spelas. Nå, det tycker jag han ska ha credit för, lite ordning och hyfs bör det vara.

Marussia, F1-stallet med backning från ryska sportbilen med samma namn, delar med en bil, efter Jules Bianchis krasch förra helgen (här). Säkert en blandning av respekt för Bianchi och för lite tid och pengar för att få ihop bilen igen. Tillståndet för Bianchi sägs vara fortsatt kritiskt, men om du frågar mig utifrån de uppgifter om skador och blödningar han lär ådragit sig, så kommer han inte att vakna igen. Framtiden ger oss svar.

Hamilton tog pole position med lätthet, största spänningen i kvalet låg i om Bottas skulle kvala ut Rosberg i den andra Mercedesen. Och Bottas satsning gick inte av för hackor, det var en fröjd att se hur han bjöd till. Men ett mäktigt bredställ genom sista kurvan omintetgjorde det försöket, men han ska ha alla credit för sitt försök.

Några som knappt verkade försöka var de båda världsmästarna som det ryktas så mycket om, gällande nästa års uppställning. Vettel tog sig inte ens vidare till Q3 och hans en räddning torde vara att även Ricciardo kvalades ut av de båda Toro Rosso-bilarna, där ryssen Kvyat – tillika Vettels ersättare – passade på att kvala in på femte plats i sitt hemma-GP.

Även Alonso såg blek ut och när Kimi Räikkönen tog nacksving på sin Ferrari, som inte verkade hitta grepp i någon av de långsammare kurvorna, så fick skiljde det plötsligt bara några hundradelar mellan de båda. Ha då i huvudet att det brukar röra sig om halvsekunders övertag för Alonso, i en bil som är byggd för honom och som inte passar Kimi alls.

Låt oss bedöma banan först efter första loppet, som startar om 50 minuter

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Bil och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s