Växeling med el eller diesel?

Diesellok som växellok har sina fördelar. Det är inte alltid som hela rangerbangårdarna, industrispår och stickspår har tråd nämligen och då är diesellok flexiblare.

Men en bidragande orsak till att Rc1:orna blev växellok var Borlänge kommun, som krävde att Green Cargo växlade med ellok under tråd. Inte diesel, av miljöskäl. Vi pratar 1990-tal.

Ub-loken var på upphällningen och under en tid växlades det med allehanda uttjänta maskiner i Borlänge, inte minst med Da-lok. Tills Rc1:orna byggdes om vid TGOJ för radiostyrning och flera av loken fick växlingskoppel.

T44 370 har skött växlingen vid TGOJ en tid nu. Här helgvila

T44 370 har skött växlingen vid TGOJ en tid nu. Här helgvila

Nu är det bara några månader kvar för Eskilstuna som driftstation, till årsskiftet lägger Green Cargo ned hela lokstationen (läs mer här) och i och med det upphör även växlingen.

Stora delar av TGOJs område i Eskilstuna är oelektrifierat och det är även industrispåret ut till framför allt Stena i Vilsta, så att växlingen sköts med diesellok är föga förvånande.

T44 317 tog över efter V11:orna, när alla ”udda-lok” ställdes av (här) men sedan en tid är det T44 370 som tagit upp stafettpinnen och växlar i Eskilstuna.

Mer om växelloken i Eskilstuna här .

Radiolok med automatkoppel här

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Normalspårig järnväg och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Växeling med el eller diesel?

 1. Hej! Dina loksidor är superintressanta och jag läser dem med största nyfikenhet. Jag har faktiskt blivit bekant med Roger Lundberg som verkar vara Ma-intresserad. Han har varit här i Läggesta och städat efter sin svärfar i sommar och han är verkligen en mycket trevlig bekanstskap.
  MVH! Jan-Erik Rehnström, Erikslund, Läggesta

  • DonDoc skriver:

   Tackar ödmjukast för din uppskattning och för att du tar tiden att kommentera också!

   Roger Lundberg, ja det är en äkta Ma-fantast och en fantastisk man, Jag kan bara gratulera att du kunnat lägga honom till bekantskapskretsen! mvh Tobias

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s