Chilifrästa rödbetor med morötter – vegetariskt eller som tilltugg – recept

Stekta rödbetor, morötter och lök med chili, här serverat med vanlig falukorv och lika vanlig kokt potatis. För den som vill ha ännu mera hetta rekommenderas pepparrot, som på bilden

Stekta rödbetor, morötter och lök med chili, här serverat med vanlig falukorv och lika vanlig kokt potatis. För den som vill ha ännu mera hetta rekommenderas pepparrot, som på bilden

Så här års är det säsong för rotfrukter, så som rödbetor och morötter, men även för vanlig gul lök. Det är riktigt billigt.

Låt oss titta på en smakrik rätt, som fungerar som vegetarisk rätt ensam, men även som grönsaker till annan huvudrätt.

Det här är ett enkelt recept på Chilifrästa rödbetor med morötter och lök!

Tidsåtgång: 30 min

Svårighetsgrad: 2

Priset
Fyra rejäla portioner betingar futtiga 6 kr/portion

Lök, Rödbetor och chili. Bara morötterna saknas. De ligger för skalning redan

Lök, Rödbetor och chili. Bara morötterna saknas. De ligger för skalning redan

Ingredienser

  • 2 stora, färska, råa rödbetor (alt. 3 st normalstora eller 4 små)
  • 2 stora gula lök
  • 2 skapligt långa morötter
  • 1 färsk chili (grön på bilden)

Rapsolja att steka i
Kryddor:
salt

Till detta kokas och serveras gärna potatis och prima falukorv om man är så lagd.

Tillredning:
(om möjligt, ta fram ingredienserna i förväg, så de är rumstempererade)

Skuren, gul lök steks hellre länge än för snabbt

Skuren, gul lök steks hellre länge än för snabbt

1a. Ställ en stor kastrull på plattan, med rapsolja i och värm upp den, dock inte glödhet, mellanvärme blir bra.
1b. Skala och koka potatis

2a. Skär löken i skivor, som sedan skärs till bitar.
2b. Stek löken på medelvärme

Rödbetorna skalas och tärnas

Rödbetorna skalas och tärnas

3a. Skala rödbetorna och morötterna (jag använde potatisskalare)
3b. Skär rödbetorna, på längden och sedan även på tvären, så får du lagoma strimlor.
3c. Skär morötterna som slantar.
3d. Stek rödbetorna, tillsammans med löken. Överväg att tillsätta mer olja.
3d. Salta försiktigt.

4a. Skär chilin och hacka den i fina bitar
4b. Tillsätt chilin till stekpannan och resten av ingredienserna
4c. Rör om, krydda med salt.
4e. Låt stå på eftervärmeni 5-10 minuter.

5a. Om du vill servera med falukorv, så skär du korven och steker den nu.

6. Smaka av, krydda ev. mera.

Klart, men maten kan utan problem fortsätta stå på eftervärmen 10-15 minuter till. Då mjuknar rotfrukterna lite mera.

Allergi:
Glutenfri – ja
utan ägg – ja
utan mjölk – ja
laktosfri – ja
utan fisk – ja
utan soja – ja

Fler enkla recept på receptsidan

Annonser

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Chilifrästa rödbetor med morötter – vegetariskt eller som tilltugg – recept

  1. Ping: Ett till recept… | Vegan på gamla dar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s