F1 – Hamilton värdig vinnare

F1-säsongen 2014 tog slut och Lewis Hamilton tog sin andra VM-titel i karriären och den första för Mercedes som fabriksteam sedan 50-talet.

Och det råder knappast någon tvekan om att Hamilton var en värdig vinnare, för han

  • vann flest lopp 2014 (11 st)
  • fick mest poäng, och hade så fått trots de omdiskuterade dubbla poängen i sista loppet

Dessutom trotsade Hamilton statistiken och blev världsmästare trots att han inte vann säsongens första lopp (vilket förstås har hänt, men faktiskt är rätt ovanligt).

Jag trodde verkligen inte att Hamilton skulle hålla ihop det (här), men kombinationen av en perfekt start och ledning före första kurvan i loppet samt Nico Rosbergs tekniska problem, gjorde sannolikt underverk för Hamiltons nerver.

Formel 1 är en materialsport och du behöver den bästa bilen för att bli världsmästare. Och i år var Mercedes lika överlägsna som Red Bull och Ferrari varit vissa säsonger. Men Mercedes ska ha en stor ära i att de låtit sina båda jämstarka förare göra upp på banan, utan att komma med teamorder. Året igenom. Trots vissa incidenter. Det har definitivt räddat mycket av den här säsongen.

Minns bara säsongen 2004, när Ferrari totaldominerade och Schumacher var den uttalade nummer ett. Det var ju ytterst få gånger som det fanns någon spänning i vem som skulle vinna, utan best-of-the-rest var möjligen det som kunde skänka spänning. Vilket var föga tröst för det årets mästerskap.

Nästa år då?

Sannolikt står det mellan en revanschsugen Rosberg och en självsäker Lewis Hamilton igen. Sannolikt kommer någon mer att att ta segern i enstaka lopp, men att någon skulle komma ikapp Mercedes så att de kan kriga om VM-titeln om ett år igen, verkar osannolikt. Mercedes kan lugnt bygga vidare på ett bra koncept och låta de andra gå bort sig i ivern att komma ikapp. Precis som Ferrari gjorde till 2004, då de båda huvudkonkurrenterna McLaren Mercedes och BMW.WilliamsF1 gick bort sig i jakten på att komma ikapp.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Bil och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s