Föraruppställningen i Formel 1 2015 och stallens möjligheter till ära och framgång

Nyligen blev McLaren klara med sitt beslut av förare för 2015.
Därmed är det utsorterat vem som kör vad F1-säsongen 2015.

Låt oss titta på och spekulera i toppstallen för ett ögonblick.
Vem har bäst besättning?
Vem bygger bästa bilen?
Vilka förare sporrar varandra?

Varför inte börja med McLaren-Honda.
Att Alonso skulle köra för dem var väl lika väntat, som det var oväntat att de valde Button före Magnussen.

Button, som varit hos McLaren länge och den gångna säsongen kommer givetvis att ha större inflytande över årets bil, än vad Alonso har. Och Buttons körstil är mycket mer lik Kimi Räikkönens än vad den är Alonsos. Säsongen 2014 visade hur svårt Kimi hade för en bil byggd för Alonso. Kommer Alonso att ha lika svårt för Buttons McLaren som Kimi hade för Alonsos Ferrari?

Samarbetet mellan Alonso och Button kommer sannolikt fungera, Button ger vika för Alonso helt enkelt.
McLaren anser att de har den starkaste föraruppställningen.

Maskinellt har Hondas drivlina inte imponerat på första testen, men de har hela vintern på sig att fixa problemen. Men har de inte kommit längre, så har konkurrenterna ett försprång.

McLarens gamla motorleverantör och tillika världsmästare Mercedes behåller Hamilton och Rosberg. Mercedes kommer sannolikt att (åtminstone) behålla försprånget till konkurrenterna och frågan är om inte Hamilton bara växer sig starkare nu och att Rosberg får allt svårare att utmana Lewis. Det är ingen högoddsare att Hamilton tar en tredje titel.

Mercedes anser sig också ha den starkaste föraruppställningen.

Över till Ferrari. Precis som Mercedes så har de en föraruppställning bestående av två vänner, Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel. Fler titlar mellan sig än vad både Mercedesförarna och McLarenförarna har, faktum är att Kimi och Seb har lika många titlar som alla förarna tillsammans i Mercedes och McLaren.

Men till skillnad från Mercedes, som har ett mycket intakt team, så har Ferrari sparkat folk till höger och vänster och plockat in nya. Hinner de arbeta ihop sig och få ihop en bil? Får de ihop en bil som passar både Kimi och Seb? Kan Ferrari få mer harmoni i verkstaden utan Alonso? Kimi Räikkönen har nämnt att han förväntar sig att Vettels drivenhet kommer att ha positiv inverkan på Ferraris utveckling.

Motormässigt har Ferrari fått kritik för att ha en tung, törstig och svag förbränningsmotor, men Kimi Räikkönen menar att största felet Ferrari har i drivlinan ligger i energiåtervinningssystemen ERS. Kan Ferrari förbättra sitt hybridsystem så har de mycket vunnet.

Föga förvånande menar Ferrari att de har den starkaste föraruppställningen

Red Bull då? Utan Adrian Newey och utan Vettel, men fortfarande med Renault. Kommer det att fungera? Sannolikt inte. Ricciardo har visat sin talang och värdighet under året och Kyvat kommer säkert att utmana honom och få honom att göra skäl för lönen.

Men ingen förare är starkare än sin bil och sin motor. Det är tveksamt om Red Bull Renault ens kommer att vara nummer två nästa år.

Williams gjorde en bra säsong, mycket tack vare Mercedesmotorer och Pat Symonds som teknisk chef. Det verkar finns harmoni och framtidshopp i stallet och sannolikt kommer de att göra en bra säsong även 2015. Bottas en rising star och Massa är en god lagspelare, som med rätt backning och i rätt miljö kan vara riktigt snabb.

Att Mercedes tar en andra titel tvivlar få på.
Williams har goda chanser att sno åt sig silvermedaljen.
Ferrari och Red Bull kommer sannolikt att kämpa om tredje platsen.
Om McLaren-Honda under sitt första år kommer att bli bättre än femma, måste de i sig räknas som en framgång. Tänk på att McLaren med fältets bästa motor inte blev bättre än femma i VM i år…

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Bil och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s