Inför Formel 1-säsongen 2015

Rykten. Hemlighetsmakeri. Skvaller. Pengar. Och förstås snabba bilar. Nästa vecka börjar F1 2015 med Australiens GP, som för oss européer innebär tidig uppstigning. Något vi gärna ställer upp på.

För Formel 1 är sig likt och förhoppningarna på en fantastisk säsong är ställda. Och det kryllar av intriger och spekulationer.

Fernando Alonso avstår mystiskt från första loppet och McLarens reservförare Magnussen visar ingen entusiasm över att bli inkallad för att tävla!

Ferrari började sent med årets bil och avskedad person efter person – stallchefen, Ferraripresidenten, motorchefen, Fernando Alonso och stallchefen igen. Det kändes osäkert.

Men med fd Marlborochefen som stallchef har harmoni infunnit sig. Vettel har anlänt och efter testerna ler Kimi Räikkönen. Inte minst det senaste intygar att Ferrari gjort det omöjliga – tagit ett rejält kliv framåt.

Räcker det mot Mercedes?

Mercedes har lekt med motståndet under alla försäsongstest. Först började man första dagen med att köra nästan 150 varv utan driftstörning. Rekord i sig och demoraliserande för alla konkurrenter.

Sedan fortsatte man köra långa långa distanser dag ut och dag in utan att göra minsta ansats till att sätta blixtrande tider. Och så berättade Mercedes att de bara använt en enda motor för all testning. Hördes det en suck från konkurrenterna? Väl till pass förstås eftersom varje bil bara får använda fyra motorer på hela året, en färre än förra året.

Så på sista testet i Barcelona skruvade Mercedes på för fullt. Rosberg satte den snabbaste tiden av alla och Hamilton den nästsnabbaste. Men bara 2,5 tiondel bättre än närmaste icke-Mercedes. Förhoppningen om ett tätt startfält fick ett bakslag när det visade sig att Mercedes satt sina tider på Pirellis soft medan de övriga kört på super soft. Således var Mercedes ca 1 sekund och 2,5 tiondel snabbare!

Men där bakom kan det bli en hård kamp mellan Ferrari, Williams och Red Bull.

Där bakom verkar Sauber åter starkare än Force India. McLaren Honda är ännu ett frågetecken, de kommer att vara glada om de kommer i mål med båda bilarna i Melbourne. De har mer utvecklingsarbete kvar.

Annars är det förstås kul att motorutvecklingen kommer att pågå under hela säsongen, precis som i gamla dagar. Och visst har vi väntat på det, det är ju trots allt MOTORsport!

Därmed är det förstås kul att F1 fått tillbaka Honda som motorleverantör, därmed den fjärde i leken.

Samtidigt erkänner Renault att man planerar ett nytt fabriksstall (tidigare ägde man det som idag är Lotus) medan Audi gör sitt yttersta för att förneka att man kommer att ge sig in i F1. Frågan är mer om Audi köper Toro Rosso eller Red Bull. Men det hör inte till 2015-säsongen.

Låt oss bänka oss till några tidiga dagar till helgen och njuta av det osannolika spektakel och den fullmatade såpan som Formel 1 är, när premiären äger rum i Albert Park, Melbourne, Down under.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Bil och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Inför Formel 1-säsongen 2015

  1. hampus71 skriver:

    Du tackade för en notis om turbinlok men jag trot jag missade den här besskrivningen. Du kan väl kolla om den finns på museet – http://www.historiskt.nu/rullande/turbinlok/turbinl_utv.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s