Kalkon – enkelt, saftigt och bombsäkert recept

Klar kalkon. Hur gick det till? Allt du behöver veta finns i detta recept!

Klar kalkon. Hur gick det till? Allt du behöver veta finns i detta recept!

Kalkon! En vanligt förekommande fågel i frysdisken kring nyår. Och efter nyår går det att göra fynd.

En kalkon har ett torrare kött än kyckling och detta bör beaktas vid tillredning.

I detta recept gör vi som alltid på absolutman – vi strävar efter en liten arbetsinsats med mycket mat och kompromisslöst resultat.

Tillagningstid: 7 timmar (baserat på 3,2 kg fågel) varav 10 min arbetsinsats och resten väntan

Svårighet: 2

Kostnad: 10-30 kr per portion beroende på inköpspris, denna kostade 29:90 kr/kg, men ordinarie pris skyltades till 79.

Så här såg den ut när jägaren kom hem

Så här såg den ut när jägaren kom hem

Ingredienser:
Hel kalkon (3,2 kg)

Kryddning:
svartpeppar
salt
basilika
timjan
– 1 apelsin

Serveras med Matkorn eller ris och sallad, varför inte syrlig, asiatisk sallad?!

Tillvägagångssätt:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Ta fram ugnsfast form med lock

Även om det inte syns här så är kalkonen stor som tre vanliga kycklingar. Delas strax bredvid bröstbenet

Även om det inte syns här så är kalkonen stor som tre vanliga kycklingar. Delas strax bredvid bröstbenet

Medan ugnen blir varm:
3. Dela kalkonen i bröstkorgen samt skär bort löst skinn. Låt kalkonen ligga på rygg.
4. Krydda kalkonen rikligt på den sidan, dvs bröstsidan:
salt, peppar, krossad basilika, krossad timjan.

Öppna påsen med inkråmet och krydda det med.

5. Klyfta (4 delar) och skala grapefrukten och lägg den i innandömet
6. Skala tre morötter och lägg dessa i kalkonens innandöme.

7. Kläm ihop kalkonen och vänd den med bröstet ned, i den ugnsfasta formen.
8. Krydda ryggen och lägg på locket på den ugnsfasta formen.

Kryddad och lastad med fyllning. Apelsinen minskar torrheten i köttet. Morötterna blir mumsiga.

Kryddad och lastad med fyllning. Apelsinen minskar torrheten i köttet. Morötterna blir mumsiga.

9. Vänta till ugnen är varm (viktigt!), ställ in formen i mitten av ugnen.

10. Efter ca 60-70 min, minska temperaturen till 125 grader.

Under denna tid behöver den ingen arbetsinsats.

11. Kalkonen är klar efter ytterligare 6 timmar, totalt 7 timmar i ugnen, men utan problem går det bra att ha en halvtimme flex kring denna tid.

Det fel du kan göra är att ta ut den för tidigt.

Bara sex timmar väntan kvar

Bara sex timmar väntan kvar

Jag ställde även under långpannan i botten på ugnen, eftersom det bildas mycket vätska, så pass mycket att det skulle kunna rinna över kanten på formen.

Glöm inte att koka matkorn/ris och att göra sallad. Recept på salladen på bilden finns här.

Skyn som bildats i ugnsformen kan serveras som den är eller användas som bas till sås:

1. Häll skyn i en kastrull och tillsätt lila mycket vatten som det är sky.
2. Koka upp
3. Smaka av och tillsätt ev salt. Smaka av igen i så fall
4. Tillsätt brun Maizena, ganska mycket, rör om och låt koka 60 sekunder till. Önskas tjockare sås, tillsätt mer Maizena, utvärdera tjockleken 60 sekunders kokning efter omrörning.

Allergi?

Kalkonklubba serverad med sås, ris och morötter från kalkonen

Kalkonklubba serverad med sås, ris och morötter från kalkonen

Glutenfri
Laktosfri
Mjölkfri
Mjölkproteinfri
Ärtproteinfri
Sojaprotein fri och alla andra baljväxter
Äggfri
Fiskfri

Fler enkla recept hittar du här på Receptsidan

Har du hittat anka? Kolla då detta recept

Spelar du på säkerhet och har en kyckling i näven? Recept här

Annonser

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s