Uppvärmning av en gammal kåk – del 2, tankar kring pellets och värmepumpar

Efter att ha kunnat se nya uppvärmningssystem betinga både 150.000 och 250.000, utan att vara gjutna alternativ (föregående inlägg), kändes det som en idé att börja i andra ändan – dvs hur kan jag använda befintlig utrustning så långt det går, men ändå komma bort från oljan?

Svaret hette förstås Pellets. En lättare begagnad där någon kastat ut pelletsanläggningen till förmån för bergvärme. Blocket svämmar över av dessa, så till den milda grad att man undrar hur klokt det är att satsa på pellets.

Internet bär spår av allehanda pannor, inklusive Eryl, som byggts om för pelletsbränning. Jag började sondera och leta och lära om olika fabrikat.

Samtidigt bläddrade jag igenom broschyrerna som bergvärmefolket hade med sig, deras övriga sortiment. Värmepumpar… hm kanske en luft-vattenpump?!
Lättare att fördela värmen än en luft-luftpump.
Billigare än bergvärme.

Men ett par problem:

 • vibrationer och oljud, precis som bergvärmepumpens kompressor. Kanske mera.
 • effektivitet, ju kallare det blir desto sämre verkningsgrad och desto mer el går det åt. Och under -22 grader verkar ingen alls funka. Så då är elpatronen åter ett måste.
 • och så tillkommer samma problem med ventilation, källare, vind med den kalla murstocken.

Kanske om man kombinerar ved/pelletseldning med värmepump? För eldningen har sämre verkningsgrad på sommaren och värmepumpen sämre verkningsgrad på vinter.

Och med två system så kanske jag kunde undkomma investeringen i ackumulatortank och elpatron. Fast när det är riktigt kallt har jag i princip ingen backup från värmepumpen, så det kändes inte helt bra.

Och sedan är det detta med investering.
Speciellt när det är så här vitala saker, så vill jag satsa på säkra kort, stora kända märken, kvalitet, helst svensktillverkat.
Då kostar det lite mer.

Och en kvalitativ luft-vattenpump betingade även den 65.000 kr.
Även om jag behåller nuvarande panna, så är det backupen med elpatron som saknas.

Låt oss lägga värmepumpen på is en stund och återgå till pellets.

De flesta pelletsbrännare som bjöds ut på nätet var uppåtbrinnande, och mellan 5 och 10-tusen kronor kunde kan köpa sig en begagnad anläggning för. Nypriser torde ligga mellan 15.000 och 30.000 beroende på fabrikat. Installation tillkommer.

Jag hittade senare en Nibe pelletsbrännare, med framåtriktad eldkastare. Precis så som oljebrännaren. Och dess funktion var ju given – den var konstruerad för att ersätta oljebrännare i oljepannor. Det kändes rätt att välja en sådan lösning. Det visade sig även finnas fler fabrikat med samma princip.

En lokal rörkrökare kontaktades, som kom hem och tittade på pannan. Jodå, 3 timmars jobb så hade han monterat in en framåtbrinnande pelletsbrännare. Men då skulle den elektriska installationen tillkomma, liksom injusteringen, det var inget han gjorde. Men inga problem med pannan och så. Skönt, och jag letade vidare.

Fortsättning följer, då med jakten på en pelletsoffert. Och kraft från solen.

Annons

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tips i vardagen och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Uppvärmning av en gammal kåk – del 2, tankar kring pellets och värmepumpar

 1. Erland Wallin skriver:

  Vi eldar med pellets i en gammal oljepanna och det fungerar utmärkt vi har även kvar oljebrännaren ifall att pelletseldningen slutar funka men vi har bara gjort det en gång på 3 år.

 2. Anton Brånby skriver:

  Hur länge brinner pellets, samt vad är miljöaspekterna på det mot olja?

  • DonDoc skriver:

   Inte så länge, det matas fram lite i sänder som brinner upp i en eldkvast

  • DonDoc skriver:

   Olja är fossilt bränsle som ger koldioxidöverskott vid förbränning. Samt inte sällan en del svavelsyrlighet.

   Pellets är förnyelsebart, koldioxidneutralt biobränsle. Dessutom är pellets bra för handelsbalansen, då den går att tillverka i Riket, medan all olja importeras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s