Uppvärmning av en gammal kåk – del 4, solel, regler och förutsättningar

Solpaneler som producerar elektricitet helt för din egen räkning – låter inte det fint!?
Vad kostar då detta?
Är det ens idé att planera, eller är det för fundamentalister som räknar in den på sitt nöjeskonto?
Nejdå, det är inte värre än att det är i samma klass som vedpannor och värmepumpar!

75.000,- plus installation för en anläggning som i Mälarregionen ger 5000 kWh/år vänd mot söder. Minus eventuella statliga subventioner, som kan sökas av privatpersoner.

För att inte bli elproducent och drabbas av företagens regler, så får privatpersoner ha en sk mikroproduktion som motsvarar det egna årsbehovet.

Det figurerar både tolkningsbara lagtexter och uttolkade varianter på dessa lagar, om vad som händer med din överskottsel, för trots allt, om du har en anläggning för ditt årsbehov av el, kommer du att överproducera på sommaren. Och vad händer då med det överskottet?

Från 1:a januari 2015 finns ett uppdaterat regelverk för mikroproduktion av el. Överskottsel som matas in på elnätet kan ge 60 öre/kilowattimme, dock max 18 000 kronor per år. Elbolag uppger att de kan betala dig 20-60 öre/kWh.
Reglerna för mikroproduktion säger också att du inte får generera mer el än du själv använder på ett år.

Sedan förekommer det uppgifter om högre ersättning, samt att det skulle gå att kvitta förbrukade kWh (under vintern) mot levererade kWh (under sommaren). Huruvida något av detta är sant undersöker jag vidare.

När du installerar dina solceller, så är nätägaren skyldig att byta ut din mätare mot en mätare som kan mäta både ingående och utgående ström, detta utan kostnad.

Kommun kan sedan sätta käppar i hjulen, vissa kommuner kräver bygglov för solpaneler, andra inte. Jag hade tur, fick ett snabbt och entydigt svar. Bygglov krävs ej. ”Men prata gärna med grannar som bor ovanför dig som kan drabbas av reflexer från solpanelerna.” Men trots allt, bygglov krävdes ej här.

Dock är detta med takmaterialet och infästningen av solpaneler.
Solpaneler kan ligga utan på och det senaste är att de fälls in och ersätter yttertaket. Vilket låter tilltalande. Men med ett pulpettak kommer det är krävas lite plåtarbete i de trianglar som blir över, som inte solpanelerna kan täcka.

Lämpligt vore då att byta till plåttak helt och hållet (just nu ett tegeltak), inte minst då taket är 77 år gammalt. Men då kan bygglov krävas, beroende på om området redan har blandade tak, eller om det är enhetligt. Kommunens byggnadsingenjör undersöker detta åt mig, men jag tror att jag kan ha tur även här, då inget hus eller tak är det andra likt i mitt kvarter.

Annars blir det till att lägga om taket med nya tankpannor och lägga solpanelerna utanpå. Och däri finns en uppenbar risk – för föreställ sig jobbet att lyfta på en solpanel för att rätta till en takpanna som hamnat på sniskan efter ett blåsväder.

Trots allt låter solceller ganska bra.

Jag har bett om offerter hos ett par företag, vi får se vilka som är seriösa och återkommer med ett bra förslag. Fortsättning följer

Under tiden fick jag fått svar från säljaren av pelletsbrännaren och jag beslutade mig för att åka efter den redan kommande helg. Vilket skapade en utmaning logistiskt sett – en Scirocco (här) lastar inte hela utrustning. Och inte heller har den krok. Så lösningen var att hyra någon mindre lastbil.

Men med dagens ekonomi får inga hyrbilar stå stilla (då genererar de ju inga pengar), så helst vill uthyrarna att de är bokade långt i förväg. Efter ganska mycket letande och telefonerande (det går trots allt att få tag i uthyrare på icke-kontorstid – även det ett resultat att man värderar intäkt högre än egen fritid). Och det blev en Renault med hiskeliga 22 kubikmeterslastutrymme för avhämtning vid Shellmacken i grannstaden. Fortsättning följer  – under tiden, läs gärna om dagens ekonomier och vinstmaximering här

Föregående inlägg här

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tips i vardagen och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s