Uppvärmning av en gammal kåk – del 9, veden sinar och styrning av pelletsbrännaren

Vi håller alltså på och bygger om en Eryl DP kombipanna för pelletseldning (seriens start här)! Mina tre bästa råd så här långt:

  • skaffa dig kunskap
  • gör det inte vintern
  • och om du måste göra det på vintern, gör det absolut inte över jul då ingen jobbar

Oljan har tagit slut i tanken och jag är för envis för att falla för lättjan och bara tanka upp den och göra detta jobb i sommar. Så istället eldar jag pannan med ved.

Men det är inte som en mysbrasa, nej pannan slukar ved för att kunna hålla huset varmt och hålla med varmvatten.

Så en morgon, det är minusgrader ute och jag eldade inte på kvällen innan, utan det har nu gått 24 timmar. Det är riktigt iskallt i källaren och jag får en föraning om hur källaren skulle kunna kännas med bergvärme som uppvärmning (läs om det här), om inte massor med element installeras. Det är inte behagligt alls.

Dessutom har pelletskonverteringen dragit ut på tiden av olika skäl och nu börjar veden att ta slut. Men det är fantastiskt med vad vissa saker har blivit bättre nu än förr:

Akutved. Sciroccon blänger på högen som ligger på hennes plats

Akutved. Sciroccon blänger på högen som ligger på hennes plats

Ut på nätet, googla, skicka en förfrågan på en hemsida, få mejlsvar samma dag och två dagar senare kom vedbilen till mitt hus, utan att jag fått försöka guida via olika landmärken. Betalning via swish – inget krångel med att köa vid någon otäck bankomat. Klart!

Nu kommer baksidorna. Dels fick jag för lite, jag beställde 4 kubikmeter stjälpt ved och fick 2,2×2,2×0,9m i en pyramid, vilket blir cirka 2 kubikmeter. Därmed dubbelt pris. Vilket leverantören inte ville veta av.

Nästa baksida, torrheten. Mätt fukthalt 15-22% när jag testade 10 slumpvis utvalda klabbar, vilket är okej, men de brann dåligt och rykte precis som vid fuktig ved. Märkligt, men inte bra för effektiviteten. Här pratar vi om en totalkostad på 4 kronor/kWh, vedpris och effektivitet sammanräknat. Och då lär jag bära, stapla, frysa och elda. Borde jag ha fyllt tanken istället? Läs mer om kostnad för olika bränslen här

Detta var således inget annat än en akutlösning.
Desto viktigare att få till en bättre lösning.

Pelletsbrännaren hänger nu på plats, fastskruvad i stosen och riktad in i pannan, och jag står nu där med strömanslutningen till den. Men vänta nu, oljebrännaren har tre tåtar in, plus, noll och jord. Pelletsbrännaren vill ha en fjärde också, nämligen styrström… hur? Fortsättning följer

Föregående inlägg här

Annons

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tips i vardagen och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s