Uppvärmning av en gammal kåk – del 10, styrning av pelletsbrännaren och skruven

Vi håller på att konvertera en Eryl-panna för pelletseldning (föregående inlägg här)!

Pelletsbrännaren, en Värmebaronen BioViking, behöver förstås lite ström för att fungera. Och jag tänkte att det bara var att ta oljebrännares elanslutningar, men kopplingsschemat till pelletsbrännaren talade om plus, noll, jord och styrström. Det var en tråd mer än vad som fanns till oljebrännaren…

Jag läste vidare i manualen till pelletsbrännaren och fann att om man lät brännaren styra pannan, istället för tvärt om, så räckte det med tre kablar. Kan det ha varit så oljebrännaren arbetat? Hm, fast då saknades ju hela styrsystemet för detta. En termogivare i pannan med ytterligare två kablar.

Ångesten kom krypande. Manualen tog upp flera exempel på pannor och hur brännaren elektriskt skulle kopplas in på dessa. Men någon Eryl fanns inte med. Tänk om det faktiskt inte var möjligt?
Kallsvett.
Osovna nätter.
Ångest.

Men stopp nu!
Det är ju inte raketforskning, utan bara plus, minus, jord och en signalkabel. Hur svårt kan det vara?

Lätt åtkomligt ovanpå pannan sitter termostat och överspänningsskydd

Lätt åtkomligt ovanpå pannan sitter termostat och överspänningsskydd

Lösningen fanns hela tiden mitt framför näsan, om än gömt bakom ett lock. Pannans och oljebrännarens termostat innehöll även ett överspänningsskydd, seriekopplat med termostaten.

En skruv på vardera kortsidan och så av med locket. Helt utan att röra befintlig matning, så kopplades en kabel till överspänningsskyddets utgående pol.

Faktum var att den som konstruerade denna dosa måste ha tänkt på detta, för på baksidan fanns en genomgång för kabel, bara att ta upp och trä igenom.

Här matar överspänningsskyddet ut ytterligare en konstantström (blå+brun kabel i par).

Här matar överspänningsskyddet ut ytterligare en konstantström (blå+brun kabel i par).

termostat till vänster, som matas från överspänningsskyddet till höger

Termostat till vänster, som matas från överspänningsskyddet till höger

Och vips så fanns det de fyra kablar som BioViking ville ha, bara att ansluta till kabeln till- hörande original multi- kontakt.

Härnäst handlade det om skruven och pelletsförrådet, förrådet som nu stod bredbent över oljebrännaren på Erylens kortsida. Jag tankade i en säck med pellets och stack i skruven. Jag till och med mätte vinkeln på skruven, som angavs till 40 grader +/- 5.

Skruven drivs av ett 220V-uttag på BioVikingen och doseringen av pellets sköter brännaren genom att slå av och på strömmen till skruven. Initialt skulle man dock koppla skruven till ett vanligt eluttag och köra igenom 20 liter pellets, för att ladda den. Inga problem med det, men skruven – en kärnfri – tappade pelletsarna på vägen upp och ingenting nådde toppen. Elände.

Jag läste på om skruvar och det var viktigt att det var rätt skruv, för att det skulle bli rätt mängd matat, speciellt på en BioViking, som doserar med skruven (en del andra har ett magasin som de doserar från och är därmed mindre känsliga för skruv). Men detta system hade ju fungerat tidigare. Eller…? Hade det inte det? Jag hade ju bara säljarens ord på det… och paranoian ryckte närmare.

Lösningen var rätt enkel – det var fel att tanka i pellets i förrådet först. Jag tömde ur alla pellets, så att jag kunde köra skruven helt i botten, och sedan tanka i pellets igen. Nu så fungerade det bättre och jag kunde mata i genom de 20 litrarna. Och så kopplades skruvens elkontakt till pelletsbrännaren.

Nu var det dags att söka moraliskt stöd igen, för att slå på strömbrytaren till hela anläggningen! Fortsättning följer

Serien startade här

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tips i vardagen och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Uppvärmning av en gammal kåk – del 10, styrning av pelletsbrännaren och skruven

  1. Jerker skriver:

    Eftersom du valt att använda oljebrännarens termostat kommer du ha ”smal” hysteres för på/avslag med kanske endast 5graders skillnad. Det kommer fungera fint, men det blir onödigt många start/stopp och onödigt slitage på värmeelement. För att göra situationen lite bättre kan du på Viking BIO ställa in en fördröjning vid start, detta gör att pannan hinner svalna lite extra och brännaren får jobba längre tid under optimala förhållanden när den brinner. Glöm inte att dubbelkolla så oljebrännarens termostat inte bryter strömmen till hela brännaren utan endast bryter styrströmmen”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s