Allt om solel, solceller, solfångare och solpaneler – ny serie inlägg

Solkraft.
Gratis energi till dig.
Vad gör Du för att ta tillvara på den?

I en ny artikelserie här på absolutman får du följa planering, förberedelser, våndor, problem, lösningar, installation och resultat av solceller på en vanlig villa i Sverige. Klicka gärna på följa-knappen ”Ja, givetvis jag också” för att inte missa några inlägg.

Tankarna på solel uppkom i mörkaste vintern (läs mer här), när värmesystemet byggdes om och hela kåkens försörjning ifrågasattes och granskades.

Först en liten terminologisk utredning.

Solpaneler och solfångare betecknar installationer som tar tillvara på värme från solstrålningen. Det kan vara olika avancerat, där vakuumrör är den teknik som företag säljer och installerar idag. De kopplas till varmvattenberedaren eller ackumulatortanken. De allra häftigaste är de som idag monteras infällda i taket. Detta är rätt billiga produkter.
Enklare varianter kan byggas själv och det innefattar svarta lådor, där luften värms upp och en fläkt suger ut varmluften och blåser in den i huset. Eller där en slang med vatten värms upp och varmvatten erhålles.

Men då får man som sagt bara värme.
Och solen ger som mest på sommaren hos oss i Sverige.
Vem behöver värme på sommaren?

Mer användbart är då elektricitet. El. Ström!

Den kan användas för att göra tappvarmvatten också, men även driva kyl, frys, spis, ja sådant som vi använder även på sommaren. Och det leder oss fram till:

Solceller.

Solceller monteras ovanpå taket och fälls inte in, av kylningsskäl.
De har blivit avsevärt bättre både vad det gäller infallsvinkel och skuggning, även om det fortfarande är optimalt helt utan skugga och med 40 graders taklutning mot söder. Men idag är det värt att investera även om något ”vänt huset fel” eller om grannen har ett träd delvis i vägen.

Solceller finns som polykristallina, se blåaktiga ut och monokristallina, svarta. Förr var skillnaden större, men fortfarande gäller högre verkningsgrad, mindre känslighet för skugga och infallsvinkel och högre pris för monokristallina.

Alternativen tåls att räkna på, vad får du ut i förhållande till investering, på just ditt tak? Svaret är inte givet på förhand.

Solcellerna har en kW-enhet som mått på vad de kan leverera. Ibland ses de skriven som kWp.
Beroende på var ditt hus ligger i landet, placering och lutning på panelerna och hur mycket moln det är, så levererar solcellerna olika mycket el.

Levererad effekt kan anges som totalen (vilket förstås är intressant då det är den ström du fått) och som kW/kWp som då är ett bra jämförelsemått, eftersom totala mängden producerad el även beror av hur många solceller du har.

Med gammalt tak på huset är det förstås idé att byta det också, innan solcellerna monteras.
Så låt ta in några offerter, både på tak, solceller och om det finns någon som tar på sig kombinationen.

I nästa inlägg ställer vi offerterna mot varandra och tar fram räknedosan.
Då ska vi även tänka på hur mycket ström vi gör av med och vad vi kan göra med det som blir över. Och om det är någon god affär.
Fortsättning följer i:

Solceller till Taket om siffror, kostnader och effekt

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tips i vardagen och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s