Solceller till taket – del 2, underlag till solcellerna

Att göra ett dåligt underarbete är sällan bra.

I fallet med att installera solceller på sitt tak, känns det klokt att titta på taket först.
Att dyrt montera solceller på ett tak som snart behöver bytas, varvid solcellerna snart måste monteras av och sedan tillbaka igen, känns som en dålig planering.

Således, med ett 78 år gammalt tegeltak i pulpetform (valmettak), vore det på plats med några offerter på ett nytt tak innan solcellerna kommer på plats.

Det var inte alldeles det lättaste, trots internet. Jag har hittills fått in 4 konkreta offerter och jag tänkte presentera dem alla.

  • Plannja Uppsala – kontaktades via deras egen hemsida, där jag hamnade av en slump. Skickade snabbt en trevlig representant.
  • Mastak Ludvika – annons i lokalt reklamblad. Blixtsnabb offert.
  • Taksmide Borlänge – dessa såg jag reklam för på en bil i trafiken och jag ringde dem. De skickade trevliga representanter och kunde erbjuda komplett paket med tak och solceller
  • Time bygg Ludvika – annons i lokalt reklamblad. Litet lokalt företag med god representant.

Dessa internetsidor som utgör sig för att vara en sökmotor och ha massor med företag som de skickar min förfrågan till har alla det gemensamma med att inget svar på min takförfrågan ens inkommit. Däremot en del reklam…

Samtliga har varit hem till mig, tittat och i olika grad lyssnat på mina önskemål och i olika grad givit mig sina förslag som fackmän. Jag har bett samtliga om kostnadsförslag både på nytt tegeltak och på plåttak.

Helst hade jag sett ett tegeltak med solcellerna infällda i taket, men ingen erbjöd infällda solceller. Sannolikt på grund av att de behöver kylning, så att infällning inte är lämpligt.

Detta gjorde att jag bestämde mig för att inte lägga tegeltak igen, för tänk dig taket täkt av solceller och så måste du byta eller rätta till en takpanna där under! Plåt således.

Plannja först ut. De ville förstås lägga sitt eget ”klickplåttak” Plannja trend. Jag var initialt positiv till detta, då skruvskallarna täcks över av nästa plåt och risken för läckage vid skruvarna kändes minimal.

Det som istället kändes tveksamt med Plannja trend var det faktum att det skulle skruvas direkt i undertaket, utan läktning. Parallellen till enkelfasadshusen i Hammarby sjöstad kändes inte långt borta.

Nu skulle det visa sig att Plannja ville ha knappa 200.000 kronor för detta, i princip lika mycket som för ett nytt tegeltak. Ett skäl för detta är pulpettakets utformning, med mycket plåtspill. Men ändå!

Mastak kunde även de lägga Plannja trend, men offerterade även på TP20 (vanlig takplåt). De får dock ursäkta med de kändes som ett gäng glada internet-80-talister som bara körde på på vinst och förlust. Snabb respons. Snabb offert. Men känslan att de bara skulle riva bort det gamla och klappa på nytt utan vidare fackkunskap infann sig. De ska dock ha credit att i detalj specificera alla kostnader på offerten, vilket Plannja och Taksmide inte gjorde.

Taksmide imponerade på mig genom att förklara att stuprännorna i princip var nya och att byte var onödigt. Sådant tilltalar ju plånboken. Liksom att de funnits sedan 1969. De gjorde själva alla huvar och specialdelar till taket.

Taksmide var även de som förklarade att på ett tak som mitt med alla vinklar och trianglar, så blir de billigare att lägga de platssmidda taket som Plannja Trend försöker mimikera, än att lägga just Plannja Trend!

Taksmide hade även en solcellsexpert, som räknade på den mest prisvärda solcellsanläggningen till mitt tak. Och allt detta i en sammanslagen offert, utan detaljering. Sammanlagt pris med solceller , alltså billigare än Plannja med enbart tak.

Så när jag nästan bestämt mig för Taksmide, läste jag annonsen från Time Bygg i lokalblaskan. Det var efter att jag två gånger försökt nå ett annat lokalföretag på telefon, utan att får svar. Så jag hade egentligen ingen större tilltro till detta heller, utan det var egentligen inget mera tänkt än att jag skulle få en second opinion. Denne man svarade snabbt och kom förbi påföljande kvällen.

Time bygg visade sig vara ett litet företag och när jag frågade om han var bra på sitt hantverk var han ödmjuk och svarade till sist att han gjort 100-talet tak utan reklamation hittills.

Det som ändå imponerade ännu mer med denna man var det faktum att han vägrade ge mig ett datum för när det skulle göras. Skälet hette väder och yrkeslivslång erfarenhet att man jobbar med tak inte när det regnar. Vilket stora firmor gärna gör. Där är kalendern fullbokad, allt ”slack” i organisationen borta och väder och vind är faktorer som effektiviteten (och vinsten till ägaren) inte kan ta hänsyn till.

När priset, inklusive reparation av skorsten, landade på 76.000 var det så pass billigt att jag ett tag funderade på om det var för billigt. Och att jag skulle få kvalitet därefter…

Fortsättning följer här

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tips i vardagen och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Solceller till taket – del 2, underlag till solcellerna

  1. Kerstin skriver:

    Hur gick det med taket? ☺️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s