Har du någon gång funderat över hur mathållningen är på ett ånglok?
Förlitar man sig på restaurangvagnens personal? Eller springer man iväg till närmaste korvkiosk vid lämplig station?
Både alternativen förekommer. Men ska man köra ånglok en hel dag behöver man säkra tillgången på mat.
Ett alternativ är att leta fram den gamla matdosan i rostfritt och ställa in den i skåpet som hänger i bakkant på pannan. Ett värmeskåp avsett för ändamålet. Termos fungerar förstås det med.
Men det finns fler alternativ.
Som lokkaffe. Lokkaffe bryggs på plats, i hytten. Kokkaffe i vatten, i en flaska, som sedan placeras på lämpligt, säkert och varmställe. Här ligger det och gottar till sig under hela dagen och är aldrig för tidigt eller försent för att dricka.
Observera att lokkaffet aldrig kokar.
Men det hårda arbetet i hytten kräver mer än starkt kaffe. Här krävs mat!
Och det finns ju faktiskt både stekpanna och spis tillgängligt. Så här går det till när personalen tillagar bacon och ägg.
Och vid längre uppehåll går det utmärkt att röka sig en korv – fråga efter ångloksrökt korv i vår restaurangvagn nästa gång du åker med oss.
Livsmedelsverket skulle nog ha många åsikter om carcinogener i kol och kolrök om de finge ta ställning till lokmackan. Men det slipper dom och dom slipper vara hungriga ombord på ett ånglok också.