Solceller till taket – del 7, projektering för själva solcellerna

Färskt, rött plåttak

Färskt, rött plåttak

Så var takläggaren klar och ett skinande rött tak prydde mitt hus.
Och jag har skrivit på ett avtal med PPAM för solceller.

PPAM-säljaren och den jag hade initial kontakt med, vi kan kalla honom Henrik, eftersom han kallar sig så själv, var en hygglig man, insatt och lyssnade på mina behov och önskemål, samtidigt som han förklarade den tekniska verkligheten och vilka ramar tekniken begränsar oss till.

Bland annat har jag tänkt mig att fördela solcellerna på tre sidor av taket, för att sprida ut produktionen över dygnet, få ström längre del av dagen och kunna använda upp större andel av den producerade strömmen.

Strax innan taket var klart ringde projektledare Jerry, för solcellsföretaget, mig och ville komma och sätta upp byggnadsställning för montering.

Kul att det rör på sig, men vänta lite nu, har du fått ihop projektplanen? Han hispade ur sig några siffror som inte lät bekanta.

Jag: ”har du tagit fram en plan nu med solceller i tre väderstreck?”

Jerry: ”nej jag lade dem på två sidor för att det gav högst utbyte”

Jag: ”okay, men då vill jag se en jämförelse mellan två och tre sidor, hur mycket jag förlorar. Sedan vill jag ta ställning till om jag ändå vill ha det på tre sidor för att sprida produktionen över dygnet. Du kan ju inte börja montera innan du har en färdig plan heller?!”

Okay, han lovade inkomma med detta.

Ett annat förunderligt samtal jag hade med Jerry, så ville han att hans fotfolk skulle komma förbi och ta lite mått. Visst absolut, sade jag. Behöver jag vara hemma? – Nej då, de skulle bara upp på taket och ta mått åt honom, mäta in stegar och skorsten och så. Bra, sade jag, något de/du behöver från mig? Jerry förvånade mig med att säga ”en nyckel till huset”. Skämtar du? sade jag. ”Nej, om de behöver gå på toa, de bor ju på vandrarhem och det är ju långt bort”.

I det här skedet började jag undra om Jerry hade oegentligheter för sig vid sidan av sitt jobb. Typ, tömma kundernas hus. Eller var han helt enkelt mycket märklig bara?

Jerry inkom med en ”projektplan” som var vad som skulle göras dvs projektera, montera, koppla in, byta huvudcentral. En kopia på vad säljaren sedan länge visat. Men helt odetaljerat och inte anpassat för detta projekt. Så skickade han med en bild som en Mohammed signerat: det var mitt hus från Googlemaps där han klämt in maximalt med solceller på två respektive tre taksidor. Angiven årseffekt var 4000 resp 7000 kWh.

Jag ställde frågan om det nu hade tagit hänsyn till takstege, skorsten etc på taket – nej det skulle man göra senare. Eh, när om inte i projekteringen gör man det? Knappast när man ligger på taket och inser att det är en taklucka i vägen för en av panelerna…

Så var det detta med effekten: jag ville alltså ha samma antal solceller fast olika fördelat på taket. Det verkade ha förlorats i den interna kommunikationen för den man jag hade den initiala kontakten med förstod detta.

Jag påpekade även detta varvid jag fick till svar att det är bättre för mig och att jag skulle få kortare tid till pay-off med fler celler.

Jag sade att jag får ju inte ha större anläggning än min årskonsumption och att jag utgår från att en fackman som han känner till det. Det förhåller sig så att om man under ett år totalt producerar mer el än man själv gör av med, så blir man inte längre mikroproducent utan vanlig producent, men krav på moms, certifikat, betala kostnader för överföring av producerad el etc. – inget man direkt strävar efter.

Det gick ett par dagar, och så på en söndag får jag sms (!) i från Muhammad, som skriver att de kommer och monterar mina solceller redan nästa dag, alltså måndag. Jag ignorerade det sms:et, för jag tycker inte att man kommunicerar så med en kund. Dessutom hade jag fortfarande inte sett en projektplan värd namnen, än mindre siffror som jag godkänt.

Måndag morgon, och jag förrättar ett möte på jobbet. Mohammed ringer och säger att de kommer strax! Nu blev jag uppriktigt upprörd. Inte nog med att han inte kunde tala svenska, han hänvisade bara till sin chef, en projektledare som inte var Jerry, som skulle ha utfärdat arbetsorder. Jag förklarade att mitt hus rör de icke!

Det förflöt ett antal veckor.
Jag drog inte tillbaka min beställning, men som du kanske förstår hade jag avskrivit hela projektet.
Inte solceller förstås, men denna firma.

Så en dag ringde Max.
Från PPAM.
Nyanställd ingenjör i solenergiteknik.
Han förstod att de inte gjort allt helt rätt.
Jag var rosenrasande, men han hanterade det bra.
Nåväl, jag gav honom en chans.
Kanske var det så att det råkade var en man på fel plats. Eller två. (Läs mer om rätt man på rätt plats här)
Hittills har han förvaltat den väl.

Han har tog raskt fram tydliga kalkyler för syd+väst-sidan, östsidan och samtliga tre.
Han respekterade att jag behövde få tid att räkna själv också.
Han svarade på mina frågor.
Svaren var rimliga och riktiga.

Han lyckades till och med argumentera sakligt för att jag skulle ha en annan växelriktare än jag hade tänkt mig. I och för sig också efter att jag läst ett test utfört av energimyndigheten och pratat med Svesol i Dalarna. Svesol gjorde föresten ett mycket bra intryck och hade säkerligen blivit min leverantör, om jag nu inte redan tecknat en beställning av PPAM när jag upptäckte dem.

fotfolket anländer - pickupen är lastad med solceller!

fotfolket anländer – pickupen är lastad med solceller!

I skrivandets stund har markfolket anlänt, klättrar på taket, mätt och måttfullt måttat, samt sänt dessa data till Max, som redan imorn ska presentera en verklighetsjusterad plan. Det måste bli rätt med antalet solceller som jobbar ihop, för att de ska producera tillräcklig spänning till växelriktaren. Dessutom behöver de tre sidorna producera någorlunda lika spänning, återigen för att växelriktaren ska hantera det.

Muhammads "ritning" - intressant att bygga utifrån. Intressant eftersom PPAM stoltserar med att sälja triangelformade solpaneler också.

Muhammads ”ritning” – intressant att bygga utifrån. Intressant eftersom PPAM stoltserar med att sälja triangelformade solpaneler också.

Som utgångspunkt hade fotfolket med sig en ritning (mer en skiss) signerad Mohammed (!) där solcellerna låg utdragna ut över kanterna på taket (se ovan). Jag frågade vad det där var en ritning, men fotfolkaren försäkrade mig att det bara var en utgångspunkt och att de givetvis inte monterade paneler så att de stack ut. Ok, det lät ju bra. Och även denne man gjorde ett gott intryck. Men jag undrar fortfarande vad de ska med Mohammed och hans skisser till. Men det är ju jag det.

Fortsättning följer – vad har jag gett mig in på?

Föregående inlägg så länge

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tips i vardagen och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Solceller till taket – del 7, projektering för själva solcellerna

  1. Sami skriver:

    Låter som att det är bäst att du håller dig på hemmaplan under tiden när jobbet pågår …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s