Gryta på dina rester – enkelt recept på kyckling, kalkon, anka, inget matsvinn

Kycklinggryta gjort på resterna av gårdagen helstekta kyckling

Kycklinggryta gjort på resterna av gårdagen helstekta kyckling

Så du fick mat över efter kycklingen igår.

Kalkonen kanske inte var så god som du hade tänkt dig.

Tänk att ankan var så stor.

Mat ska inte förgås.
Varken av principiella, ekonomiska eller klimatmässiga skäl.

Här är ett förslag på vad du kan göra med resterna på din överblivna fågel sedan du till och med tröttnat på att fylla matlådan med rester.

Tillagningstid: 45 min varav 20 minuter är ren arbetstid

Svårighetsgrad: 2 (på en femgradig skala)

Kokosnötmjölk är basen, resten är kryddor. Tacosås eller alvar. Sambal oleak för lite sting

Kokosnötmjölk är basen, resten är kryddor. Tacosås eller alvar. Sambal oleak för lite sting

Kryddning:
Salt
Sambal oleak
Tacosås (alt. ajvar)

Ingredienser:
Kyckling/kalkon/anka som benas ut och skärs i munsbitar
gul lök
broccoli
kokosmjöl

exempelvis en halv kyckling (600 g innan tillagning), 6 små lökar, 600 g fryst broccoli, en burk kokosmjölk, en burk stark tacosås, en sked sambal oleak.

Tillvägsgångssätt:

Kyckling och lök bryns på svag värme

Kyckling och lök bryns på svag värme

1. Sätt stora plattan på spisen på högsta effekt, ställ på stora grytan och täck botten med rapsolja. Låt den bli varm innan du lägger i något

2a. bena och dela fågeln. Lägg i grytan vart eftersom.
2b. skala lök, klyfta grova klyftor. Lägg i grytan vart eftersom.

Håll medelvärme.
Stek i ca 15 minuter och vänd på godbitarna ett par gånger.
Salta.

En härlig blandning av kyckling, lök, kokosnöt, tacosås och broccoli

En härlig blandning av kyckling, lök, kokosnöt, tacosås och broccoli

3a. Häll i kokosmjölken.
3b. Häll i tacosåses/ajvarn.
3c. Klicka i sambal oleak.
3d. Tillsätt en påse frysta broccolibuketter

Håll grytan puttrande.
Rör om.
Smaka av, tillsätt ev. mer av punkterna 3b/c efter önskemål.
Sannolikt behövs mer salt, eftersom broccolin suger upp salt och lätt gör grytan smaklös.

Låt grytan puttra minst 5 minuter för att värma upp broccolin och fördela smak. Den kan utan problem stå 20 minuter och vänta på gästerna också.

Klart!

Serveras tillrådigen med svenskt korngryn, vilket förstås ha kokats parallellt med att grytan tillretts.

Allergi?
Glutenfri (bortsett från korn, välj i så fall importerat ris)
Laktosfri
Mjölkfri
Mjölkproteinfri
Ärtproteinfri
Äggfri
Fiskfri
Fri från nötter
Fri från veganer

Fler enkla recept hittar du här på Receptsidan

Annonser

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s