Svartvinbärsylt – utan konserveringsmedel eller tillsatser

Mängden svarta vinbär bestäms exaktast med våg. Volym är gångbart med.

Bärtider – hög tid att plocka, rensa och… ja vadå?
Frysa in.
Visst, men sedan då?

Varför inte göra sylt på dina svarta vinbär!

Detta är ett enkelt, klassiskt recept på svartvinbärssylt, helt fritt från E-tillsatser och artificiella ämnen.

Koka upp vatten och bär

Tillagningstid cirka 40 minuter

Ingredienser:
1 kg (=2 liter) rensade svarta vinbär (nyplockade, eller upptinade)
1 liter vatten
2 kg strösocker

Ja, det ska vara så mycket socker, det fungerar som antibakteriellt i dessa mängder. Att snåla på mängden socker i något slags hälsosyfte riskerar att få motsatta effekter – bakterietoxiner eller mögel är direkt ohälsosamt att få i sig.

15 minuters kokning efter det att det kokat upp. Använd klocka, skatta inte tiden

Utförande:
1. Lägg bären i en kastrull, minst 5 liter
2. Häll på kallt vatten och koka upp
3. Låt koka 15 minuter, räknat från att du kokat upp blandningen
4. Tag av från plattan
5. Rör i sockret i omgångar. Låt sockret lösa sig innan du häller på mer.
Klart!

Låt svalna och häll upp i halvlitersburkar (lämpligen)
En burk är hållbar en månad i kylskåp och minst ett år i frysen.

Rör i socker, låt det lösa sin innan du har i mer. Det är mycket som ska i

Sylten blir fastare när den svalnat. Om du önskar ännu fastare sylt, kan du
1) plocka bären innan de är helt mogna
2) använda syltsocker (som innehåller pektin, förtjockningsmedel) istället för strösocker

För dig som nu står med ett antal burkar sylt och funderar på vad du ska använda dessa till, kan följande föreslås:

Annonser

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s