Bärtider – hög tid att plocka, rensa och… ja vadå?
Frysa in.
Visst, men sedan då?
Varför inte göra sylt på dina svarta vinbär!
Detta är ett enkelt, klassiskt recept på svartvinbärssylt, helt fritt från E-tillsatser och artificiella ämnen.
Tillagningstid cirka 40 minuter
Ingredienser:
1 kg (=2 liter) rensade svarta vinbär (nyplockade, eller upptinade)
1 liter vatten
2 kg strösocker
Ja, det ska vara så mycket socker, det fungerar som antibakteriellt i dessa mängder. Att snåla på mängden socker i något slags hälsosyfte riskerar att få motsatta effekter – bakterietoxiner eller mögel är direkt ohälsosamt att få i sig.
Utförande:
1. Lägg bären i en kastrull, minst 5 liter
2. Häll på kallt vatten och koka upp
3. Låt koka 15 minuter, räknat från att du kokat upp blandningen
4. Tag av från plattan
5. Rör i sockret i omgångar. Låt sockret lösa sig innan du häller på mer.
Klart!
Låt svalna och häll upp i halvlitersburkar (lämpligen)
En burk är hållbar en månad i kylskåp och minst ett år i frysen.
Sylten blir fastare när den svalnat. Om du önskar ännu fastare sylt, kan du
1) plocka bären innan de är helt mogna
2) använda syltsocker (som innehåller pektin, förtjockningsmedel) istället för strösocker
För dig som nu står med ett antal burkar sylt och funderar på vad du ska använda dessa till, kan följande föreslås:
- Fil
- Gröt
- Pannkakor (recept finns här på mjölkfria pannkakor utan ägg)
- Glass