Formel 1 – körde Vettel på Stroll med avsikt i Malaysia?

Formel 1 2017, det sista Malaysiska grand prixet.

Ferrari är i storform och farten de visar upp lovar dubbelseger. Vilket förstås vore önskvärt för Vettel som fortfarande har chans på titeln.

Men i slutet av FP3 gick något sönder på Vettels bil – insuget har Ferrari officiellt sagt – och man bestämde sig för motorbyte, något som man inte hann med innan Q1 var över, även om det såg ut att på vippen lyckas.

Kimi var dock nöjd med sin bil, som gick som en klocka. Och kvalet kom att handla om Kimi vs Hamilton – det skiljde några hundradelar mellan de båda i Q3 och det var bortåt halvsekunden ned till Verstappen som ändå kvalade in som trea.

Under kvalintervjuerna, som förstås tog upp incidenten i Singapore mellan Max och Kimi, svarade Kimi försiktigt att han hoppades på att ingen skulle köra på honom den här gången. Man ska vara försiktig med vad man önskar…

Bilarna lämnas i Park Fermé, vilket betyder att stallen inte får röra bilarna mellan kvalets slut och inför att man startar bilarna inför loppet. På sitt varv ut från garaget till startplattan rapporterade Kimi batterifel och gick i depå och garage igen. När han körde ut för andra gången hade han ingen kraft – Ferrari skulle senare i veckan säga att det var ett likadant fel som drabbat Vettel, alltså fel på insuget.

Vettel då? Ja trots att mekanikerna inte hann färdigställa bilen tills dess att Q3 var färdigkört, så hann de alltså göra klart bilen på den dryga halvtimmen som återstod av kvalet, innan Park Fermé trädde in. Och i loppet gick bilen som ett spjut.

Kimi då? Ja hann slapp ju bli påkörd i alla fall, eftersom något insug inte hann bytas innan start.

Tillfälligheter?
Kanske.
Kimi har ju haft otur förr.

Efter målgång, där Vettel tog sig upp till en fin 4:e plats efter att ha startat sist, hände två saker:

1) Vettel körde högst avsiktligt på Stroll efter målgång. Vettel var förstås blixtsnabb på radion och skyllde på Stroll. Och vem skulle misstro en 4-faldig världsmästare över en rookie som knappt blivit torr bakom öronen?

Trots att kamerorna inte riktigt kunde ge en klar bild av förloppet fanns de somliga som hävdade att Vettel gjort detta avsiktligt för att han hade för lite bränsle kvar för det obligatoriska bränsleprovet – 1 liter ska överlämnas för kontroll till FIA.

När sedan bilderna från Strolls ombordkamera dök upp några dagar senare var det mycket klart att Stroll var helt oskyldig till kollisionen. Men eftersom dessa råkade vara otillgängliga för domarna, så dömdes båda som vållande och inga bestraffningar utdelades. Och det går förstås inte alls att tänka sig att domarna kunde se genom fingrarna för att hålla den spännande striden om VM lite längre vid liv inte.

och så
2) Vettel klättrade ur sitt vrak och satte tillbaka ratten. Sedan styrde han kosan mot Wehrlein som stannade för att ge sin landsman skjuts. Vettel vände plötsligt om och tog med sig ratten, något som reglementet klart förbjuder. Vettel påstod i intervju att han blev förvirrad och inte fick tillbaka ratten i bilen.

1) Hur kunde mekanikerna som vid Q3 slutat skruva på bilen, plötsligt få ihop den på mindre än en timme?
2) Hur kunde ett insug spricka på en bil som stått över natten?
3) Hur kunde en mästare som Vettel göra en sådan missbedömning att han körde bort hela hjulupphängningen efter att han kammat hem poängen i loppen, men ändå inte kunde ta sig tillbaka till depån?
4) Varför råkar Vettel ta med sig ratten?

Fake news?
1) Det kunde de inte.
2) Det gjorde det inte.
3) Det var en kalkylerad manöver helt i klass med Piquet J:rs krasch i Singapore
4) För att ingen ska se att det vara Kimis ratt.

Sant eller falskt?

Ferrari är så viktiga för Formel 1 att de har inflytande utöver det vanliga.
VM-striden och underhållningsvärdet på sporten är mycket viktigt för nya ägarna Liberty Media.

Kanske kommer någon att skriva sina memoarer i framtiden.
Tills dess får vi nöja oss med att själva avgöra om vi tror på den officiella sanningen eller fake news.

Snart är det dags för Japans GP.
Om Kimi tvingas byta växellåda när racegrejorna plockas i till FP3 blir jag misstänksam på riktigt.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Bil och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s