Solceller elproduktion på ett villatak i Sverige 2017

13 polykristallina solceller monterade 2016 i Mellansverige. Lutning 20 grader. 6 st vända är ostnordost och 7 st vända år västsydväst. Driftsättning januari 2017.

Detta är det faktiska utfallet av anläggningen som anges till 4700 kWp.

2841 kWh, där ett soligt juli blev bästa månaden med över 500 kWh producerat, se bild 1 för diagram över månadsvis produktion.

Eftersom solen ibland lyser och ger ström, som inte hinner förbrukas i det egna hemmet, så säljs överskottet automatiskt. Med ett bra avtal tjänar du på att sälja egen el och sedan köpa tillbaka billigare el!

Bild 2 visar månad för månad hur mycket el som levererats ut på nätet och inbringat inkomst. Till och med i med mörkaste månaderna blir det viss försäljningen!Totalt såldes 1759 kWh som sammanlagt ger 1kr 34 öre per styck. Se tidigare inlägg för räkneövningar.

Solen skiner inte dygnet runt och ibland är det snö eller i alla fall regn. Ibland behöver man köra flera elförbrukare samtidigt, så solcellerna inte orkar med att leverera till hela behovet. Automatiskt köps då ström in.

Bild 3 visar inköpet av ström till samma fastighet totalt 3256 kWh. December 2016 går in som referens till december 2017 som just påbörjats. Trots solceller i år borde månaderna bli likvärdiga eftersom mörker och snö gör att elproduktionen blir försumbar i december.

Summa summarum har detta lett till ett plus om 3400kr i minskat elinköp och såld el.

Om det fortsätter på detta vis är återbetalningstiden ca 23 år.

Men om elpriset går upp, kommer den siffran förstås att krympa och idag ligger elpriset rätt lågt. Med ett tyskt elpris hade tiden till breakeven varit så liten som 7 år!

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s