F1 – förarmarknaden inför 2019

Förvånansvärt få stall har klart med förare för 2019!

Se här
Ferrari: Seb Vettel + TBD
Mercedes: 2x TBD
Red Bull: Max Verstappen + TBD
Renault: Nico Hülkenberg + TBD
McLaren: 2x TBD
Force India: 2x TBD
Sauber: 2x TBD
Williams: Lance Stroll + TBD
Toro Rosso: 2x TBD
Haas: 2x TBD

TBD = To Be Decided

Hur har det kunnat bli så här då?
Skälen är flera och ett av de största stavas Lewis Hamilton.

I snart ett halvårs tid har vi fått höra från olika Mercedeskällor att det förnyade kontraktet med Hamilton är i princip klart. Bara detaljer, inga pengar. Så vad väntar Hamilton på? För det är inte Mercedes som väntar!

Om Hamilton inte skulle förnya, förnyar de då med Bottas?
Är Bottas tillräckligt stark att vara försteförare?
Men hur blir det med stabiliteten om man tar in två nya?

Ett tänkbart alternativ skulle kunna vara:
Daniel Ricciardo
Esteban Ocon

Ricciardo hålls högt av (alltför) många och har inte gjort någon hemlighet att han önskar en vinnarbil, vilken förstås finns hos Mercedes.
Ocon är ju Mercedes egen junior. Den man som slog självaste Verstappen i F3-mästerskapet de körde samtidigt. Men är han tillräckligt bra? Han kör ju inte i från Perez. Eller är både Ocon och Perez så bra, fast bilen i år maskerar det?

Ferrarisits nummer 2 då? Kimi Räikkönen inledde 2018 strålande, men har på ett mycket tydligt sätt offrats av Ferrari strategiskt i loppen, för Vettels skull. När hörde du Kimi senast säga att han vill vara kvar i Ferrari och Formel 1 ett år till? Kan det vara så att Kimi förstått att oavsett hur bra han kör, kommer Ferrari alltid att favorisera Vettel. Och att Kimi därför inte har en reell chans att bli världsmästare igen. Kan det ha fått honom att tappa sugen och själv vill sluta?

Ferrari själva hade nog helst sett att Kimi stannade 2019 för att sedan lyfta in LeClerc i fabriksstallet. Bara det, att ta en junior med endast 2 säsonger i F1, skulle vara sensationellt för Ferrari. Om de ”tvingas” ta honom redan till 2019 är det en ännu större sensation.

Ett alternativ vore förstås att ta någon förare som är villig att acceptera vilka villkor som helst bara för att få köra för Ferrari – både Perez och Grosjean skulle säkert kunna anställas för ett enda år. Något som Ricciardo uppenbarligen inte gått med på, eftersom det rapporteras att han inte är aktuell alls för Ferrari. Men det vore förstås bäst för Ferrari om de kunde behålla Kimi ett år till.

Och toppstallens platser är förstås som alltid nyckeln till resten. Ricciardo kommer inte att förlänga med Red Bull tills Mercedesplatserna är slut. Och därmed får både Sainz och kanske även Gasly vänta på besked. Någon av dessa tre kommer att ta platsen bredvid Verstappen 2019.

Det innebär ju inte att fabriksstallet Renault, som gärna behåller Sainz, ligger på sofflocket utan plan B. Abiteboul, stallchefen, har sagt att han gärna skulle ta sig an Vandoorne. Det vore nog ett smart klipp, Vandoorne som skulle må bra av en ny miljö och en nystart. Att han är snabb vet vi sedan juniorklasserna och de facto att han inte är många tiondelar bakom Alonso.

Alonso förresten. Hur mycket är det hans eget fel att han aldrig får någon ny mästerskapsvinnande bil? Låt mig föreslå följande teori: Att Alonso har en speciell körstil, det är välkänt. Alonso kör bilen med oerhört mycket fäste på bakvagnen och en framvagn som andra förare skulle anse som död och okänslig. Precis tvärtemot t.ex. Kimi Räikkönen och Charles LeClerc.
Vad händer då när Alonso får sådant inflytande i stallet, att bilen byggs enligt hans önskemål? Den kanske helt enkelt inte blir så snabb, även om Alonso tycker den känns bra!
Titta på Ferrari 2014, när Kimi kom tillbaka till Ferrari. Den bilen var ju allt annat än effektiv. Titta på dagens McLaren.
Så inte nog med att Vandoorne befinner sig i ett stall där bilen inte är snabb, den passar inte heller hans körstil. Det är dags för Vandoorne att blomma ut på annat håll!

Lewis Hamilton innehar en av nycklarna till förarmarknaden 2019. Snart är det dags för Englands Grand Prix, Lewis hemmatävling och stallets hemmatävling, och strax därpå Tysklands Grand Prix, Mercedes hemmatävling. Sannolikt kommer Lewis nya kontrakt med Mercedes att presenteras i samband med någon av dessa två helger.

Om det inte gör det, utan att vi går in i sommaruppehållet utan att Lewis har förnyat kontraktet med Mercedes, då är frågan om Lewis Hamilton väljer att göra något annat i livet 2019. Nico Rosberg har ju visat för honom att det går bra att göra så och Hamilton är ju inte den som saknar andra intressen i livet!

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Bil och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s