Så kan du och jag enkelt minska pengatvätt och stöld

Om kvitton och hur dessa kan bidra till en bättre värld

Gör du liksom jag, att du ofta tackar nej till kvittot? Inte minst för att slippa ha dem drällande i plånboken, i fickor och i påsar? Kanske för att ge intrycket av coolhet, att du har så pass bra ställt att du inte behöver hålla reda på kvitton?

Nu för tiden tar jag slaviskt alla kvitton, även om jag oftast slänger dem omgående. Varför?

Det finns två viktiga skäl. Två skäl som gör vår tillvaro lite bättre. Genom den enkla saken!
1) Många restauranger står dessvärre under s.k. beskyddarverksamhet. Dessa beskyddargangstrar har ofta ett behov av att tvätta pengar. Därför kan Ditt kvitto som Du inte tar med dig från restaurangen, först användas för att betala gangstrarna för beskyddarverksamheten. Gangstrarna i sin tur använder kvittona för att tvätta pengar. Om du och jag tar kvittona med oss från våra restaurangbesök så minskar vi möjligheten till penningtvätt.

2) Ett av de största svinnen i dagligvaruhandeln står de anställda själva för. En klart större utgiftspost än svinnet genom skadade varor eller kasserad mat. Det är en uttalad metod att när Du säger ’nej tack’ till kvittot, makulera kvittot istället för att slå ut det i kassan. Därmed står kassören med dina pengar i handen och snart i fickan, utan att det syns i redovisningen. De enda spåren är svinn i lagret och ett makulerat kvitto. Svårspårat, om det inte går till överdrift. Gissa vem som får betala detta i slutändan? Du och jag så klart.

Men om jag betalar med kort då? kanske du tänker. Ja, det komplicerar det hela något för kassören, men denne löser det med ett återköp som betalas ut kontant. Till kassören.

Ta med dig ditt kvitto, även om Du inte har behov av det. Unna inte samvetslösa en möjlighet att profitera på Ditt kvitto.
När du nu tar med ditt kvitto, kasta det med omsorg. För betänk att kvitton där Du betalat med kort innehåller mycket användbar information om ditt kort, även om flera av siffrorna är markerade med *:or. Det sista du vill är att få dina kortuppgifter stulna.

Mot en bättre värld?
För en bättre värld.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tips i vardagen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s