Kvickveg. Röda linsröra med Röda betor – enkelt vegetariskt recept

Har du tröttnat på sommarens eviga grillande och stora köttstycken? Tung känsla i magen? Eller är det bara så att du får en vegetarian som middagsgäst. Kanske finns någon form av krypande miljösamvete som tuggar på ditt undermedvetna. Oavsett vilket, här är ett enkelt recept på Rödbetor med Röda linser och stekt lök!

Helveg.! Linser med rödbetor och lök serverat till ris

Helveg.! Linser med rödbetor och lök serverat till ris

Tidsåtgång: 30 min

Svårighetsgrad: 2

Priset
Fyra rejäla portioner betingar futtiga 5 kr/portion

Ingredienser

  • 2 stora, färska, råa rödbetor (alt. 3 st normalstora eller 4 små)
  • 1 stor gul lök
  • 3 dl röda linser

Rapsolja att steka i
Kryddor:
salt
vitpeppar
timjan
basilika

Till detta kokas och serveras med fördel matkorn, ris eller risnudlar.

Fräs på lök och rödbetor för att få den goda, stekta aromen! Använd kastrullen du lagar vidare i för att minska på diskbördan.

Fräs på lök och rödbetor för att få den goda, stekta aromen! Använd kastrullen du lagar vidare i för att minska på diskbördan.

Tillredning:
(om möjligt, ta fram ingredienserna i förväg, så de är rumstempererade)

1a. Ställ en stor kastrull på plattan, med rapsolja i och hetta upp den .
1b. Koka korn/ris (väljer du nudlar kan du slå på den vid steg 4)

2a. Skär löken i skivor, som sedan skärs till bitar. 2b
2b. Stek löken på medelvarmt

3a. Skala rödbetorna (jag använde potatisskalare)
3b. Skär rödbetorna, på längden och sedan även på tvären, så får du lagoma strimlor.
3c. Stek rödbetorna, tillsammans med löken. Överväg att tillsätta mer olja.
3d. Salta det du har i kastrullen.

4a. Mät upp röda linserna, lägg dem i en sil och spola under rikligt med kallvatten.
4b. Tillsätt linserna till löken och rödbetorna
4c. Tillsätt 5 dl vatten och låt koka upp.
4d. Rör om, krydda med salt, vitpeppar, timjan och basilika.
4e. Låt puttra i 10 min

5a. Smaka av, krydda ev. mera. Grönsaker är svåra att få kryddsmak på. Får du inte till det kan en utväg vara att tillsätta en buljongtärning. Tag grönsaksbuljong för att hålla den strikt vegetarisk.
5b. Kontrollera konsistensen, som bör vara något ”smackig”, ungefär som potatismos. Tillsätt vid behov mer vatten.

Klart, men kan utan problem fortsätta att puttra 15-20 minuter till. Det ger ofta bättre kryddsmak.

Allergi:
Glutenfri – ja
utan ägg – ja
utan mjölk – ja
laktosfri – ja
utan fisk – ja
utan soja – ja

Fler enkla recept på receptsidan

Annonser

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s