Vegetariskt – Halal – KRAV – Närodlat – LCHF …eller bara varierad kost?

Alla äter inte all mat. För flera av oss innebär matallergi en begränsning i utbudet av mat. Det kan röra sig om mjölk, ägg, fisk, baljväxter, nötter mm. Sockersjuka personer bör undvika åtminstone snabba kolhydrater.

Men sedan finns det folk som frivilligt avstår från olika kategorier av mat. Det kan vara av moraliska, etiska eller religiösa skäl, eller av upplevda hälsoeffekter. Här finner vi vegetarianer av olika grad, fläskvägrare, de som har krav på hur djuret slaktats, KRAV-krävare, närodlatfantaster och personer på olika former av dieter. Det må ju vara upp till var och en vilken variation i maten man har.

Hur är det då med kosttillskott? En varierad kost till en frisk människa ska ju enligt Livsmedelsverket var tillräcklig och inte krävs tillskott. Men hur är det då med vegetariskt? Vitamin B12 är ju huvudsakligen att finna i kött, t.ex.
Och LCHF (Low carb high fat) -diet innebär uteslutning av, inte bara socker, utan även spannmål, ris och potatis, viktiga källor till viktiga B-vitaminer. Detta kan förstås kompenseras, delvis med kött, men framför allt med rikligt med frukt och grönsaker. Vilket tyvärr glöms bort av många diethållare. Grönsaker och frukt anses alltför ofta som dyrt, komplicerat och kanske osmakligt.

Eftersom människokroppen är en ganska komplicerad apparat, så vore det naivt att tro att vi känner till alla behov och alla nyttor med olika livsmedel. Därför är det så viktigt med en varierad kost. Därför är det så svårt att rekommendera kosttillskott. Därför är det så svårt för tillverkare av kosttillskott att påvisa en god effekt av dem. Visst har vitaminer och mineraler sin viktiga plats i nutritionsintaget, men vad finns det mer i maten, som vi inte känner till? Flavonoider? Co-enzym? Annat? Garanterat. Saker som dessutom samspelar, för att ha god effekt.

Låt oss ta ett jämförande exempel, med bilen som exempel för människokroppen. En bil behöver nya tändstift av god kvalitet med jämna mellanrum för att fungera bra. Men det betyder inte att en daglig tillförsel av 20 tändstift gör att bilen går bättre, än den som får 8 nya var 1000:e mil. I värsta fall blir dessa mängder av tändstift en barlast eller leder till att t.ex. tändkablarna slits ut vid varje byte.

En annan liknelse på samma tema är, vi vill förbättra gnistan, se till att den är så bra som möjligt. Eftersom vi inte vet hela mekaniken i människokroppen, så känner vi inte till alla behov. Så tillbaka till bilen. Vi tillför tändstift, tändkablar och rotor som ‘kosttillskott’ för att säkerställa god gnista. Men… om vi inte känner till brytarspetsarna och därmed inte tillför det och, så blir det den svaga länken och gnistan blir ändå inte optimal.

Själv tycker jag att en varierad kost är det bästa, men jag hyser en skepsis till saker som lever på självdött material, och försöker således undvika svamp och gam.

Ät det du tycker om, smaklig måltid!
Läs gärna mer om att professionella inte alltid heller håller sig uppdaterade.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Mat och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s