Billigaste och enklaste maten av dem alla

Ibland vill man komma enkelt undan i matlagningen, t.o.m. enklare än att breda en macka, eller lika enkelt som att mikra en färdigportion från Findus frysdisk. Du vill helt enkelt bli mätt och ha något varmt i magen.

Lika ibland vill man komma billigt undan. Kanske för att du spar till något, kanske för att det inte finns något behov av ännu en fin filé i kistan.

Lösningen är gröt. Lika bra för dig och din plånbok, som för den svenska handelsbalansen.

Dock går det att komplicera gröt också, det går till och med att misslyckas med den och det går att göra den onödigt dyr. Låt mig återge en diskussion mellan mig och en kamrat under studietiden, efter det att han provat mitt råd att äta gröt:
Kamrat: nu har jag provat att äta gröt och räknat på det, men det blir ju inte billigare än mackor.
Jag: hur räknar du då?
Kamrat: jo men med mjölk och sylt och…
Jag: tacka sjutton för att det blir dyrt då, jag sade ju att du skulle äta gröt. Inte en massa lyxtillbehör!

Nå till gröten.
Det går att försvåra, skapa onödig disk och slösa både på el och tid.
Det här är mina förslag, som jag nyttjar:

1) havregrynsgröt
– 1,5 dl havregryn läggs i en djup tallrik
– 1 krm salt (häll det i din hand och lär dig hur mycket det är, då slipper du jaga kryddmått – handen har du ju alltid med dig)
– koka upp vatten i vattenkokaren och tanka häll det över grynen, upp till kanten
– rör om
– låt svälla några minuter
Klart!

Hoppa inte över saltet, det är viktigt för att framhäva smaken.

Ätes som det är. Extravaganterna kan sätta till havremjölk eller frysta bär, vilket gör att gröten svalnar fortare, ifall du har bråttom.
Havremjölk till havregrynsgröt, givetvis. Bakåtsträvare och konservativa kan använda komjölk.

2) fiberhavregrynsgröt, alltså gröt på fiberhavregryn.
Dubbelt så dyrt som vanlig havregrynsgröt, men mindre slemmigt och mer smak. Fortfarande billig och enkel mat.
Tillagning enligt ovan.

3) rågflingegröt
Dyrare än havregrynsgröt men betydligt mer smak. Behovet av dyra tillbehör minskar.
– 1,5 dl rågflingor läggs i en djup tallrik
– 1 krm salt
– fyll på med vatten till kanten, rör om och kör i mikron 2,5 min på högsta effekt med mikrokupa på.
– rör om, mikra 1 min till
Klart!

Detta får representera de tre riktigt enkla gröterna, som du kan växla mellan för variationen.

4) Låt mig även ta upp lyxgröten – rågmjölsgröt. Inte dyrare råvaror, men kostsamt i tid, disk och elektricitet. Något man kan lyxa till det med på helgen.
1) koka upp 3,5 dl vatten i en kastrull på spisen, använd lock
2) tillsätt 1 krm salt
3) när vattnet kokar, vrid av plattan, tillsätt 1 dl Kungsörnens grovt rågmjöl långsamt. Vispa samtidigt.
4) lägg på locket, justera effekten på plattan så det kokar försiktigt. Ettan brukar vara nog på de flesta spisar.
5) vispa efter ca 3 min
6) koka i totalt 10 min under lock
7) vispa och servera
Klart!

Rågmjölsgröt avnjutes gärna naturellt, medan den som söker extra kickar och högre former sv njutning kan servera gröten med socker, sirap eller till och med sylt. Tipset är att undvika mjölk, då det ger en jolmig upplevelse.

20121113-140012.jpg
Bilden visar nykokt och serverad rågmjölsgröt. Vad som inte syns är dess baksida – disken, framför allt kastrullen. Låt den stå i blöt några timmar innan du ger dig på den!

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s