Ny seger för Audi i LeMans 24h 2014

2014-års upplaga av 24-timmarsloppet på LeMans blev oförutsägbart och spännande, inte minst som det kom regn redan på andra (!) varvet. Audi har tagit de flesta segrarna sedan millenieskiftet, men utmanarna har ibland varit så bleka att segern inte varit mycket att skryta med.

I år var det betydligt tuffare motstånd, både från Toyota och från Porsche, Porsche som kom tillbaka till tyngsta LMP1-klassen, efter många års frånvaro. Under träningar och kvar stod det klart att Audi-bilarna inte var de snabbaste, och de blev också utkvalade av konkurrenterna.

Men i långloppsracing räcker det inte att vara snabb en stund. 24 timmar är lång tid och bilarna ska hålla, de ska vara lättkörda så att de inte sliter på förarna i onödan och de ska vara lättmekade när något går sönder. För det gör det.

Segrande Audi #2 fick till exempel in och byta turboaggregat, något som tog 20 minuter. En evighet om det varit F1, men blixtsnabbt jämför på en vanlig verkstad. Trots det räckte det till seger, en seger som blev en dubbel-seger för Audi i och med att Audi #1 kom tvåa.

LeMans kryllar av avdankade F1-förare, Mark Webber är den senaste i raden och hans Porsche så en stund ut att gå mot seger (när turbon rasade på Audi #2), men sedan tappade Porschen all effekt och bröt.

Nakajima, som kört för WilliamsF1 någon säsong, var med i Toyotan som hade pole position och även ledde en stund. Elektriska problem satt stopp för framfarten och skänkte segern till Audi.

Nästa år blir sannolikt lika spännande. Fast frågan är om Audi ställer upp då? Det här var ju Porsches debut-år i den nya satsningen och ingen vinner LeMans 24h på första försöket och sannolikt var Audi med för att ta årets seger åt VAG-koncernen. Men Porsche är med för att vinna. Och det är Audi också. Jag tror inte Dr. Piëch tillåter interna fighter, så om Audi drar sig ur, vad kommer de att hitta på då?

Nöjer Audi sig med DTM eller går man för F1, efter att ha följt årets säsong och tagit lärdom av andras misstag?

LeMans 24h 2013 här
LeMans 24h 2012 här

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Bil och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s