Asiatiskt kött med grönsaker – recept

När man går på något kinahak med buffé finns ofta många goda varianter på biff med grönsaker. Ska det vara så märkvärdigt att göra själv? Självklart inte. Och här ska vi återskapa detta i sådana mängder att vi både kan bjuda på det och få ihop till ett par matlådor. Är du beredd?

20130126-122100.jpg

Tidsåtgång: 30 min (45 min om du är ovan att skära)

Ingredienser till 6 portioner

1 kg Skinkstek (färsk, köps när de säljs för 40-50 kr/kg; använd fransyska om du nötvändigtvis ska ha kokött)
1 blomkålshuvud (ca 400 g)
Brysselkål (ca 250 g, ofta = 1/2 påse)
4 morötter
1 paprika
1 röd lök (alt. gul)

Rapsolja att steka i
Kryddor:
salt
socker
citronpeppar
soja
ev glutamat

Till detta kokas och serveras med fördel matkorn, ris eller risnudlar.

Tillredning:
(om möjligt, ta fram ingredienserna i förväg, så de är rumstempererade)

1a. Ställ en stor stekpanna på plattan, med rapsolja i och hetta upp den rejält. En kall stekpanna gör att vätska kommer ut från kött och grönsaker och det blir kokt istället för stekt. Och det gör en stor skillnad på slutresultatet.
1b. Koka korn/ris (väljer du nudlar kan du slå på den vid steg 3)
2a. Skär köttet tunnt och lite smalt (ca 2″ x 1/2″ och halvcentimeter tjocka strimlor – det här är jobbigt innan man blir van att skära, men practice makes perfect). När 1/3 är skuret, börja steka enligt 2b
2b. Stek köttet i 3 omgångar, på hög värme, kort och snabbt. Vänd en gång. Detta tar bara några minuter per omgång.
2c. Tag ur det stekta köttet och lägg på en tallrik. Krydda med salt, socker och citronpeppar
2d. Fyll på med rapsolja och låt temperaturen stiga i stekpannan innan du lägger i nästa omgång kött. Upprepa tills färdigstekt, men fortsätt parallellt på punkt 3a
3a. Skär grönsakerna:
Blomkålen, tag bort fula blad och skär av ca 1 cm av stammen, vilket kastas. Resten skärs utan hänsyn till stammar eller buketter, först i skivor, som sedan skärs till strimlor. Detta är mycket snabbare än att ta ut buketterna.
– dela brysselkålen
– ta ur kärnhuset ur paprikan och strimla den ungefär som köttet
– skala och skär löken till ringar
– skala morötterna och skär dem i sneda slantar, ca halvcentimeter tjocka
3b. När köttet är stekt, fortsätt med het stekpanna med olja i. Lägg i grönsakerna och stek några minuter. Vänd. Stek några minuter till på hög värme.
3c. Krydda grönsakerna i stekpannan, med salt, citronpeppar, soja och ev glutamat.
4. Lägg i allt köttet i stekpannan och blanda med grönsakerna. Sänk värmen och låt steka ihop några minuter.

Klart!

Alternativt kan vi göra en sås till detta som steg 5:
5, alt 1. Tillsätt vatten och sedan brunt Maizenapulver tills det blir lagomt tjock. OFfra en buljongtärning, t.ex. köttbuljong. Låt koka en minut.
5, alt 2. Tillsätt en stor burk Uncle Bens Chinese Sweet and Sour + vatten motsvarande halva burken (fast då blir det en helt annan maträtt i slutet). Låt koka 3 minuter. Obs, utelämna sojan ur steg 4 om detta alternativ väljs.

Klart!

Allergi:
Glutenfri – ja
utan ägg – ja
utan mjölk – ja
laktosfri – ja
utan fisk – ja
utan soja – nej/ja (utan soja, välj alt 5-2)

Priset
Ingredienserna bör du kunna jaga ihop för på Ica för en hundring.
Med sex rejäla portioner betingar således 17 kr/portion

Fler enkla recept på receptsidan

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s