VW XL1 på vintertest i Sverige

Sverige är flitigt använt för vintertester av biltillverkare och testbilarna körs oftast för egen maskin genom vårt långa land. Det innebär möjlighet för oss motorintresserade att få syn på produktionsnära bilar i levande livet. Inte sällan på helt nya modeller.

Volkswagen överraskade alla med sin VW Lupo 3L för 12 år sedan – förbrukning på 0,3 L/mil. I en produktionsbil! Problemet var att man var före sin tid – början av 2000-talet var en muskelbilsera, där vi såg bilar med V8, V10 och V12 till höger och vänster. Miljö och bränslekostnad var inget någon vill betala för, än mindre offra för en maffig motor.

Sedan visade man upp ”Cigarren” – en VW prototyp, tvåsitsig med fram och baksäte – ja man satt på rad. Den drog 0,1 L/mil. Men blev aldrig mer än så.

Nu är tiden mogen och Volkswagen har utvecklat tekniken mera. VW XL1 är namnet på den bil som är på gång och som nu är på vintertest i norra Sverige. Tvåsitsig, men med stolarna sida vid sida. Och förbrukning är, som namnet antyder 1 liter per 100 km, eller som vi säger 0,1 liter/mil.

Motorn, en halv 1,6 TDI, dvs 2 cylindrar och 0,8 liters slagvolym. Och så en elmotor till det.

Två XL1 fastnade på bild:
Länk till lokaltidning med fin bild

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Bil och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s