127 förspillda minuter – fotbollssemi nr 2014

Jag är ingen fotbollsmänniska, men kan njuta av en god landskamp i stora sammanhang. Kanske inmundiga en god dryck och äta något gott till.

VM och semifinal mellan Brasilien och Tyskland lär på förhand bra och matchen var sevärd. Vilket snyggt lagspel Tyskland visade upp, precision, fart och fläkt. Hygglig domare också och ett Brasilien som varken filmade eller tappade humöret och spelade fult.

En del statistikhistoria skrev också, när lagen med flest VM-guld krossades av laget med flest VM-medaljer – Klose tog titeln som VMs meste målgörare, från Brasiliens Ronaldo, som satt det gamla rekordet 2006 när Tyskland var VM-värd. 7-1 torde vara största differensen i en VM-semi också.

Inspirerad av detta bänkade jag mig framför gårdagens match, den andra semifinalen mellan brandgula holländare och Argentina. Och även där ett rekord! Aldrig har en VM-semifinal blivit mållös (innan straffläggning) tidigare. Det var ju ett rekord det med, fast med lågt underhålls värde. Som resten av matchen.

I tristessen framför TV-rutan funderade jag lite över fotbollen. Är du inbiten fotbollsälskare kommer du säkert bara att slå ifrån dig och tycka att jag inte begriper mig på sporten, men om du är lite mer distanserad, vad tycker du? Har jag missat något, som gör att jag inte förstår sporten, eller? Skriv gärna i kommentarsfältet nedan.

Tänk nu på att vi talar om världen fyra största fotbollsnationer och kanske tio av världens allra bästa fotbollsspelare. Och de andra 40 lär inte var så dåliga i sin sport heller.

Både Holland och Argentina sparkade mycket fram och tillbaka. Nästan mera bakåt än framåt. Och man kom ingenstans. Jag förstår att man vill kontrollera bollen, men att spela med framåt än bakom ger ingenting. Det blev ju 0-0.

Sedan tycker jag att fotbollsspelarna är lata. De går mest på planen. Messi påstås ha sagt att han inget hellre vill än att vinna VM med sitt landslag, det skulle vara kronan på verket. Nå, det såg då inte ut som att han var villig att jobba för det! Jämför med att köra formelbil i 90 minuter, det är slit från start till mål.

Och när vi ändå tar in formelbilarna som jämförelse, där varje inbromsning kräver muskelkraft och millimeterprecision, så känns fotbollen som oprecis, nästan slumpmässig: någon, ofta målvakten, sparkar upp bollen långt. Hur ofta hamnar den inom laget? Det känns som att två hoppar upp och nickar, 40% chans att motståndaren tar den, 40% chans att egna lagspelaren tar den och 20% chans att båda missar. Nicken sedan, är lika oprecis den, så det kvittar ofta vem som tar nicken, för var den hamnar sedan känns slumpmässigt det med.

Frispark, nära mål. Det var ett par sådana tillfällen i matchen. Hur kan fotbollsspelare av den kalibern missa målet?

Och så denna oärlighet från spelarna. Det verkar vara så att man sätter upp handen för att man tycker sig vara missgynnad och vill ha en frispark med sig. Vore det inte rimligt att fotbollsspelare på denna nivå kan reglerna och vet vem som gjorde fel och vem som ska ha frisparken. Men alltid, alltid och alltid sätter båda inblandade upp handen. Vad är det för fel på dem. Och nästan lika alltid gnäller den som fått frisparken mot sig.

Det leder oss in på nästa störningsmoment i fotbollen. Alla spelbromsande avblåsningar. Frisparkar, inkast, hörnor, spelare som ligger och åmar och kromar sig på gräset… en frispark eller ett inkast kan göras snabbt. Tyskland visade det. Men ofta ska det stås still. Bollen ska flyttas lite. Hela laget ska långsamt promenera upp över planen. Hej och hå. Segt blir det. Har spelarna så dålig kondition att de behöver dessa pauser?

Kanske ska matcherna göras kortare, så de orkar.
Eller mindre planer.
Varför inte sätta en sarg på planen, så att vi åtminstone slipper inkasten. – Då blir det ju ett annat spel, säger ofta puritanen. Just det, säger jag…

Två bollar i spel samtidigt, skulle inte det skapa nya strategier och lite mer fläkt?!
Eller varför inte en plan, som är lite kuperad, varierad? Varför måste en fotbollsplan alltid se likadan ut?

Sverige i stort fotbollssammanhang

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tankar och ord och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s