Fusk, fukt och ansvar – del 13 – läckage som kom lämpligt, värdering och byggjobbare

Mer vatten i min källare!
På ett nytt ställe, dessutom.
Utan att det regnat?!

En brunaktig vattensörja droppade sakta från väggen där fjärrvärmerören går igenom ytterväggen.
Första tanken: Ånej, har jag lyckats gräva sönder dem, trots att jag varit så försiktig där?

Jag fick ringa min lokale fjärrvärmeleverantör som ryckte ut snabbt.
Nejdå, det var inte själva fjärrvärmen som läckte – det vattnet var grönfärgat, utan detta kom från vatten som trängt in i det isolerande höljet.

Jag kände åter igen en oro för att jag skulle lastas för detta, men icke då! Nej det här var en gammal skada någonstans på höljet, det hände titt som tätt tydligen och detta kunde säkert vara ett halvår gammalt, med tanke på mängden vatten som fanns i isoleringen.

Teknikerna var nöjda med att fjärrvärmekabeln var blottlagd en bit, för då kunde de akutavhjälpa läckaget inne i mitt hus, helt sonika genom att sticka hål på höljet utanför och åderlåta röret.

20140818-094529.jpg
Jag behövde veta, vad skulle hända nu!

Jo, sade de som om de läst mina tankar, nu skickar de en grävare som får gräva upp tills skadan hittas. ”Och det är ju bra för dig, då får ju du grunden uppgrävd på köpet!” Hurra!

Och inte nog med det, de kommer att gräva upp ut i gatan och därmed tvingas asfaltera om. Så när asfaltpojkarna kommer, kan jag för en billig penning asfaltera lite mera på min tomt. När de ändå är på plats.

Samtidigt bad vi mäklare komma för att göra en värdering. Två skäl. Kan huset värde skrivas upp kan vi utöka bolånet med en ränta på 2,1% för att finansiera dessa reparationer, istället för att ta ett privatlån med 5,5% ränta. Och passa på att fråga vad som är värdehöjande åtgärder, där pengarna är välinvesterade och därmed går att få tillbaka.

Det första var inget problem.

Det andra gav intressanta tankar och kastade rätt mycket om återställningsplanerna. Nu sover vi på detta och återkommer till det när det är dags.

Slutligen ett ord om dessa offerterande bygg- och grävföretag:
Det första företaget, som lämnade de hutlösa offerterna, var lyssnande och kom förbi igen. Vi hade en bra diskussion om vad som kunde göras billigare, vad som kunde utgå och med mäklarens tips att stå på. Vi får en ny offert till veckan, som utlovades att bli mycket billigare.

Andra företag kom också och tittade. De kändes stela, oflexibla och raljerade mycket. Som om det inte var intresserade av mig som beställare. Mesta tiden gick de runt, den äldre uttrycke sig ”…och här får man göra si och så…” varvid den yngre tillade ”jaa, det är ju det enda som fungerar”. Det blev lite tröttsamt när man hört det den femte gången, kombinerat med att de tycktes ovilliga att lyssna till mina önskemål.

Tre företaget lät på mejl och sms mycket angelägna och trevliga. Och billiga. De fick välja en tid att komma och titta. När de inte dök upp provade jag att ringa, utan att få svar. Ett sms kom istället, det hade kört ihop sig och frågade om de fick komma samma tid nästa dag.

Nästa dag kom och inte dök det upp någon. Och ingen meddelande heller. Mer intresserande än så var de alltså inte.

Fortsättning följer här
Föregående inlägg här
Början på detta här

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tips i vardagen och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s