F1 2012 i Monaco och Kimi Räikkönen

Då är det äntligen dags för loppet som ofta benämns som kronjuvelen i Formel 1-kalendern. Monacos Grand Prix. Ett hemma grand prix för flera av förarna dessutom.

Tvärtemot vad vanliga, och speciellt nya, räserbanor erbjuder, dvs breda banor och stora, säkra avåkningszoner, så är Monacos gator kompromisslöst mot minsta misstag. Det betyder oftast att du sitter i muren och loppet är kört.

Samtidigt sorterar detta ut män bland möss. Detta gynnar duktiga förare.

Vad krävs av bilen då? Jo, Monaco är ju vanliga gator, så en följsamhet i fjädringen är viktig, både för att inte studsa av vägen och för att få fäste både vid acceleration och inbromsning.

Nästa viktiga parameter är just fäste vid acceleration, som brukar benämnas som traction. Så du kommer ur de långsamma kurvorna effektivt.

Motorn, här premieras en lättkörd motor med brett register framför en motor med hög toppeffekt. Fördel Renault alltså.

Av mindre betydelse än på någon annan bana är däckslitaget – banan är snäll mot däcken – och aerodynamiken – det går så långsamt att förhållandet mellan aerodynamiskt grepp och mekaniskt grepp väger över för det mekaniska.

Formel 1-säsongen 2012 har ju som bekant bjudit på fem olika vinnare från fem olika team på de fem första loppen. Tro det eller ej, men det hände även 1983.

Skulle 2012-säsongen lägga till en ny, sjätte segrare, så har säsongen genom det skrivit in sig själv i historien. Finns det möjlighet till det då?

Det finns goda möjligheter till att vi får se både en ny sjätte segrare och ett sjätte team. Största chans anses Lotus ha. Lotus har, när de väl kom ur startgroparna, varit det jämnaste teamet i toppen, och första segern lurar sannolikt runt hörnet.

Lotus har rätt förutsättningar i och med en bil som verkar ha bra mekaniskt grepp och få svagheter, möjligen kan en svaghet ligga i att den fungerar sämre när det är kallt, men det problemet uteblir sannolikt i Monaco.
Renaultmotorn är bäst i fältet för Monaco och Kimi Räikkönen är definitivt bland de bästa förarna. Vi såg prov på hand racingtalang i Bahrain, där han krigade sig fram genom fältet – en egenskap som är ovärderlig om man inte når pole position i Monaco. Kimi har vunnit en gång i Monaco och har varit trea och tvåa i de två senaste loppen denna säsong. Det är dags för vinst nu. Det skulle dessutom innebära vinst för Lotus i teamets 500:e GP-start.

Lotus har även möjlighet att inkassera vinst i denna speciella start, genom Romain Grosjan. Kamui Kobayashi i Sauber har också en möjlighet att ta sin första seger och därmed göra 2012-säsongen statistiskt oförglömlig. Sauberbilen är bra i år, det såg vi inte minst i Malaysia där Perez blev tvåan (men sannolikt kunde ha vunnit) och Kamui själv blev femma i Spaniens GP för knappt två veckor sedan. Femma blev samme man i samma team i Monaco 2011.

Andra kandidater till seger är Pastor Maldonado, som ju vann senast och har vunnit i Monaco i GP2. Williamsbilen har bra traction och Renualtmotor. Det kan räcka. Lewis Hamilton kan alltid vinna i Monaco. Sebastian Vettel med Renaultmotor bör vara med i snacket, även om hans bil bygger mycker på aerodynamik. Det vore idiotiskt att räkna bort Fernando Alonso. Om Ross Brawn är tillbaka vid disken och om Mercedes och Nico Rosberg hittar det lilla lilla fönster där Mercan får däcken att fungera, så är även Nico segerkandidat.

Men vi räknar bort Jenson Button, som inte får sin McLaren att fungera efter uppdateringarna, vi räknar bort Mark Webber som verkar sakna udden att kliva upp på pallen i år. Vi räknar bort Schumacher och Massa som inte får det att fungera i år, någonstans.

Vi tror och hoppas på Lotus och Kimi Räikkönen till helgen!
Imorgon börjar de första fria träningarna…

Läs mer om Kimi här och här

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Bil och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s