X3000-premiär på Stockholm C

Min vardagsmorgon ser normalt ut så här: X52 + X60/X10, dvs. Upptåget till Upplands Väsby och därefter SL:s pendeltåg. Idag formade sig Tillvaron annorlunda: Upptåget var motivlöst inställt och normalt brukar jag sätta mig och jobba på stationen i väntan på nästa. Idag fick jag för mig att lägg 80 kronor på SJ. Därför blev dagens måndagsmorgon så här: X40 + (X55 + X2) + X60. Vadå parentes. Jo, dessa såg jag på Centralen, men åkte inte med. Och det är om det detta inlägg handlar om.

En stolt X3000-tågvärd poserar framför sin nya rälsbuss

Jag klev inte ont anande av ”Elefanten” (X40:n) på spår någonting på Centralen och tvärs över perrongen står en tågvärd och ler förnöjt mot mig. Det var inte personligt, han log åt alla. Faktum var att jag hamnade mitt i ett kamerablixtrande och det var den glade tågvärden och hans rälsbuss – förlåt, nya tåg – som förevigades. En X55 som stod redo att gör sin premiärtur som SJ X3000, destination Sundsvall.

Rent, blänkande och nästan stilrent pråligt. Ja, både tåget och tågvärdarna, för det stod ju en vid varje öppen dörr. Fotografer med både stillbildskameror och videomaskiner med ljudupptagning. Ljudupptagning? Låter en X55 något som är värt att sändas ut i media? Lite elektriskt vinande och någon fläkt… kanske var det för någon intervju. Och så jag som tog några bilder för dig.

Men frågan är, slump eller påverkan på Tillvaron? Som sagt, jag har aldrig köpt mig en resa med SJ en helt vanlig vardagsmorgon, utan möten inbokade, utan lugnt väntat en halvtimme på nästa UL-avgång. Men inte idag alltså. Och att vi hamnade just på samma plattform som detta. Och att jag valde att åka i bakre vagnen på X40:n – jag hade ju gott om tid i Uppsala och brukar därför gå längst fram.

Hade jag gjort det idag hade jag troligen missat både X3000 och pressuppbådet och sannolikt inte reflekterat över Den Stora Händelsen. Eller var det strömningar i Tillvaron, till följd av olika personers (omedvetna) påverkan på den, som gjorde att jag som tågintresserad fick uppleva detta, till synes av en slump? Jag tror inte på slumpen. Läs t.ex. om hur jag mötte en äkta TGOJ-man av… slumpen? Avgör själv här.

Läs mer om Slumpen här och Påverkan på Tillvaron här.

Övriga järnvägsinlägg: Blå Tåget här, Ma 965 i Ludvika här, Tågtrafik på Uppsala C här

X55 som SJ X3000 med förväntansfulla passagerare


X3000, som egentligen är en Reginavariant, detta är akterna på premiärtåget på Stockholms Central, denna arla måndagsmorgon i en bitande kall februarimånad

Kan rekommendera Årskortguld för upplevelser innefrån

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Normalspårig järnväg och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till X3000-premiär på Stockholm C

 1. Niklas skriver:

  Det heter SJ 3000.

  • DonDoc skriver:

   Hej Niklas! Säger du det. Undrar om SJ ens tänker använda det begreppet, de verkar vilja inkludera både X2 och X55 under begreppet ”snabbtåg”.

 2. Niklas skriver:

  Båda går under begreppet snabbtåg och det ena heter SJ 2000 och det andra SJ 3000 och det inte bara kommer att användas utan används redan nu även om det kommer bli tydligare framöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s